De 94 anställda, varav många kommunalmedlemmar som skulle få en ny privat arbetsgivare har under en lång tid varit mycket oroliga.
– Vi drar en lättnadens suck, säger Christina Andersson, fackligt ombud för Kommunal. De har bollat med oss och det har förlamat vårt arbete. Vi har inte fått veta någonting om vad som pågått. Vi hade inte något som helst förtroende för MedNet och det visade sig att vi hade rätt. Nu hoppas vi få information och att vi kan ta nya tag.

För drygt ett år sedan aviserade den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting att Hjälpmedelscentral Syd, som betjänar stora delar av Stockholms sjuka, gamla och handikappade, skulle säljas ut. Våren 2008 blev upphandlingen klar. Endast ett företag, skånska MedNet, hade kommit in med ett anbud som kunde godkännas. Anbudet var 223 miljoner, vilket var värdet av lagret. Trots detta valde den moderatledda Hälso- och sjukvårdsnämnden, med Filippa Reinfeldt som ordförande, att gå vidare med upphandlingen. MedNet fick, utan konkurrens, uppdraget att ta över verksamheten. För några dagar sedan, meddelade dock MedNet att man inte hade några pengar.

– Nu står det klart att företaget helt saknar de ekonomiska och organisatoriska förutsättningar som krävs för att driva verksamheten. Något som sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt lätt hade kunnat ta reda på genom att göra en enkel kreditkontroll, säger Dag Larsson, oppositionslandstingsråd. (s).

Dag Larsson säger att han inte vet om han ska skratta eller gråta när den moderatledda ledningen driver landstinget som om det vore ett litet källarföretag.
– Det är hjälpmedelsbehoven för en tiondel av Sveriges befolkning som Filippa Reinfeldt väljer att hantera på detta vårdslösa vis, säger Dag Larsson.

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt idag att inte skriva något kontrakt med MedNet
– Det innebär att landstinget fortsätter driva verksamheten, säger Lars Joakim Lundqvist, moderaterna.

MedNet AB omsätter omkring 45 miljoner kronor per år. Enligt upphandlingskraven ska de klara att köpa hjälpmedelsutrustning för 223 miljoner kronor. Enligt Upplysningscentralen (UC) har MedNet AB en kreditgräns på 1,5 miljoner kronor.