Gruppboendet Kungsholmen-Kristineberg har vunnit första pris för bästa arbetsmiljö i privat sektor. Juryns motivering lyder ”Ett lysande exempel på ett genuint och metodiskt arbetsmiljöarbete, där det sätts snurr på utvecklingen av såväl medarbetarna som omsorgen om de boende. Med system för årsflöde, delaktighet och ansvarsområden är förstapriset väl förtjänt som en förebild och ledstjärna för andra gruppboenden.”
– Vi har inte hunnit fira vinsten tillsammans ännu men vi har skålat i champagne och vi är otroligt glada över att vårt arbete kring arbetsmiljö har gett resultat, berättar Gertrud.

Den drivande kraften bakom arbetet är gruppboendets verksamhetschef Gunilla Fredblad.
– Att just vi fick priset tror jag beror på att vi har en tydlig och rak kommunikation. Det finns inga oklarheter utan alla vet vad som är på gång, både personal och boende. Vi har också anständiga relationer till varandra. Vi respekterar och lyssnar på vad andra har att säga. Trivseln bland de boende och personalen är också en viktig faktor.

Vad ska ni göra för de 30 000 kronor ni fått som första pris?
– Vi ska inte utveckla vårt miljöarbete, säger Gunilla och skrattar hjärtligt. De här pengarna kommer vi att använda som en del av den trivsel bland personalen jag just nämnde. Exakt vad vi kommer att göra har vi inte bestämt ännu.

I offentlig sektor gick första pris till Lillekärrs äldreboende i Göteborg.