När blir man en gitarrhjälte?
– Det finns många olika definitioner på det. På 1960-talet kunde det handla om sociala aspekter, att man representer-ade en hel ungdomsrevolt mot samhället. Och så finns det rent musikaliska aspekter som att man ska vara duktig på sitt instrument, vilket kan betyda att man spelar snabbt eller med känsla, säger Patrik Ohlsson.
Har alla musikgenrer sina gitarrhjältar?
– Nej, det vanligaste är väl hårdrocken, rocken och bluesen och lite grann inom jazzen. Det är sällan man hör talas om klassiska gitarrhjältar, det är mest i de hårdare genrerna.
Finns det bashjältar och trumhjältar också?
– Jag försökte ta reda på det. ”Basfantasten” har jag stött på, men annars kommer det sällan naturligt. Gitarr är ju ett soloinstrument, gitarristen står ofta längst fram på scenen och utmärker sig mycket. När jag arbetade med uppsatsen gjorde jag en del intervjuer bland annat med Janne Schaffer som nämnde ”dragspelshjältar”, men annars är det nog tunnsått med sådana epitet utanför gitarristerna.
Vem är din gitarristfavorit?
– Jag brukar säga Criss Oliva och Yngwie Malmsteen. Oliva hade en fantastisk känsla och Yngwie Malmsteen besitter en teknik och spelskicklighet som få andra.
Är du själv i närheten av att vara en gitarrhjälte?
– Nej. Oavsett hur man definierar det har jag en bit kvar. Men jag har jobbat som gitarrlärare, det är inte fy skam det heller.
Var det en rolig uppsats att skriva?
– Mycket rolig, jag förenade verkligen nytta med nöje.
Vad fick du för betyg?
– Det blev MVG.

ID: Patrik Ohlsson

Ålder: 37 år. Bor: Enköping. Yrke: Fritidsledare och elev-
assistent, nu tjänstledig för att plugga. Familj: Fru och ett barn. Aktuell: Har skrivit en uppsats om gitarrhjältar.