– När socialdemokraterna och miljöpartiet så småningom är klara med sina interna processer så kommer de inse att de behöver vänsterpartiet för att bilda en ny regering. Och då får vi ett samlat regeringsalternativ.
Varför skulle de vända sig till er sedan om de inte vill ha med er nu?
– På deras presskonferens talades det en del om att som opinionssiffrorna ser ut just nu skulle s och mp få egen majoritet. Diskussioner pågår inom s och mp om det här är en bra valstrategi. Jag tror att det är en dålig strategi. De kommer inte att få egen majoritet i valet.
Vänsterpartiet tänker under inga omständigheter släppa fram en regering med socialdemokraterna och miljöpartiet, säger Ohly.
– Men jag tror inte att Mona Sahlin är så dum att hon går fram med ett regeringsalternativ som fälls av Sveriges riksdag.
De som förmodligen jublar mest åt dagens besked är regeringspartierna, enligt Ohly.
– Nu förmår inte oppositionen samla sig till ett fullvärdigt regeringsalternativ. Det här innebär att den valutgång som man trott skulle innebära ett regeringsskifte inte längre är så säker.
Mona Sahlin och mp-språkrören hänvisade till att vänsterpartiet inte är berett att acceptera de nuvarande budgetreglerna, som huvudskäl till att v lämnas utanför samarbetet. Lars Ohly hävdar att hans parti inte ställer några som helst ultimativa krav på den punkten.
– Det viktigaste för oss är det politiska innehållet. V har samarbetat med de här budgetreglerna i 8 år i 16 budgetar så det finns nog möjlighet att fortsätta med det.
Inte förrän klockan halv tio i morse fick vänsterpartiledaren veta vad som var i görningen. Han kallar det som har hänt för ett avgörande misstag. Och fackföreningsrörelsen bör känna anledning till oro, enligt Ohly.
– Jag tro att många är besvikna på att socialdemokraterna inte ställer krav på regeringen att agera i kollektivavtalsfrågan. Många är också oroade över miljöpartiets förkärlek för privata skolor och privata alternativ i välfärden.