Kommunal enades med Falkenbergs kommun i fredags om att Jerry Karlsson får behålla sin anställning. Men han lämnar tjänsten som brandförman och börjar som brandman.
Kommunal bordlägger tills vidare frågan om skadestånd för brott mot förtroendemannalagen.
Jerry Karlsson ser detta som en seger.
– Arbetsgivaren har backat. Jag ska tillbaks till jobbet. Så i det stora hela är det en seger. Även om jag kan tycka att det är lite på sandlådenivå att jag måste lämna tjänsten som brandförman. Om ett par månader hade jag i alla fall blivit av med den tjänsten på grund av en omorganisation.
Även Kommunals ombudsman Michael Svensson är nöjd.
– Det är mycket ovanligt att arbetsgivaren tar tillbaka en uppsägning på detta vis, säger han.

Räddningschefen Klaus Heinsvig menar att det hade varit omöjligt att nu driva uppsägningen vidare samtidigt som räddningstjänsten ska genomföra sin stora omorganisation.
– Jag och Jerry Karlsson gör ett omtag. Vi får hjälp av en psykolog från Previa som ska coacha mig och personalen för att samarbetet ska fungera bättre, säger han.

Det var i slutet av april som Jerry Karlsson sades upp. Under uppsägningstiden blev han avstängd med full lön från sin arbetsplats.
Arbetsmiljön inom räddningstjänsten i Falkenberg har varit dålig en längre tid. Personalen lämnade i mars in en anmälan till arbetsmiljöverket om att ledningen inte levde upp till sin skyldighet att informera och samverka med de anställda.
Jerry Karlsson skrev ett debattinlägg i Hallands Nyheter där han beskrev bakgrunden till anmälan och kritiserade räddningstjänstens ledning.
Detta blev droppen för kommunchefen Rolf Landholm och räddningschefen Klaus Heinsvig.
– Jerry Karlsson inte kan samarbeta med ledningen. Därför måste vi agera för att få slut på slitningarna, förklarade Rolf Landholm.

Kommunal vägrade att acceptera uppsägningen och gjorde ett tolkningsföreträde om att avstängningen från arbetsplatsen skulle upphöra. Jerry Karlsson fortsatte därför att arbeta. Men kommunen ville att han skulle sluta och var beredd att köpa ut honom.
Hans arbetskamrater vid räddningstjänsten samlade in cirka två tusen namn till stöd för att Jerry Karlsson skulle få behålla jobbet.
– Nu hoppas jag att konflikterna mellan mig och ledningen är över. Det är de i alla fall för min del, säger Jerry Karlsson.
Han fortsätter med sitt uppdrag som skyddsombud. Och han tänker inte tiga eller vara försiktig med att föra fram kritik om så behövs.
– Det är samma Jerry Karlsson som kommer till arbetet. Det vore hemskt om jag har förändrats på grund av detta, säger han.