I fredags var Mats Rosén kallad till ett informationsmöte på arbetsförmedlingen i Oskarshamn. När hustrun blev akut sjuk ringde han och berättade att han inte kunde komma.
– Jag blev avanmäld omgående, handläggaren hänvisade till regelverket, säger Mats Rosén.

På måndagen gick han till arbetsförmedlingen och blev påanmäld igen.
Det gjorde att han missade en dags ersättning från a-kassan. Det är 307 kronor före skatt, det märks i plånboken. För den här familjen har redan de nya a-kassereglerna varit ett hårt slag.
När Mats Rosén blev arbetslös för en dryg månad sedan fick han hälften av den ersättning han hade när han var arbetslös förra gången.

Skälet är att han i slutet av förra året tog ett tillfälligt jobb som ledsagare i Mönsterås. Tjänsten var 75 procent, innan han blev arbetslös hade han jobbat heltid vilket gav högre ersättning.
Med de nya reglerna slogs de sju och en halv månad som Mats Rosén jobbat ut på ett år, i stället för som tidigare på sex månader. Det nya sättet att räkna gav en medelarbetstid på 18 timmar i veckan och en ersättning på 307 kronor före skatt per dag.
– Det drabbade oss hårt, säger Mats Rosén.

När Mats Rosén insåg att de skulle ha drygt 10 000 efter skatt, kollade han möjligheterna att få bostadsbidrag, sa upp tidningen och såg över telefonabonnemang. Hustrun gick ur facket och själv funderar han på samma sak.
– Jag är för facket och kollektivet, men jag måste kanske prioritera ekonomin och bara vara med i a-kassan.
Nu hoppas familjen på bistånd från socialtjänsten.

Tankarna på hur familjen skulle få pengarna att räcka har gjort att han tappat tempo i att söka jobb. Men han har sökt några jobb och väntar på besked. Trots att Mats Rosén har erfarenhet av en rad yrken vet han att det är tufft att hitta jobb. Han är säker på att han blir bortsorterad för att han är 55 år.
– Kruxet är att komma till intervju, gallringen sker tidigare, säger Mats Rosén.
Han tycker att regelverket är för strängt, och att hänsyn borde tas till att den som är 55 inte har lika lätt att få ett jobb som den som är 25. Och att det borde finnas möjlighet till omskolning och praktik.
– Jag vill peka på orättvisorna i regelverket för a-kassorna, säger Mats Rosén.