Renée Jeryd– Jag tillträdde som riksdagsledamot 1 juni, då Britt Bohlin Olsson blev landshövding i Jämtland.

Vad kommer du ifrån?
– Jag är uppvuxen i Lerum och har bott i Gråbo, tre mil nordost om Göteborg i snart 20 år.

Vad är din bakgrund?
– Från början av yrkeslivet är jag undersköterska, men sedan har jag varit fackligt aktiv lika länge. Under elva år var jag ombudsman för Kommunal här i Västsverige. Men jag är fortfarande ordförande för Lerums Socialdemokrater så har du synpunkter på lokal politik i Lerum så tar jag gärna emot dem också!

Vilka frågor ska du driva i riksdagen?
– Jag har blivit ledamot i näringsutskottet. Och där behandlas energifrågorna. Jag är mycket engagerad i hur vi ska bevara vår livsmiljö.

Har du skrivit några motioner ännu?
– Nej vi har just startat årets riksdag och nu väntar motionsskrivandet. Jag  tänker  skriva om att om man är arbetslös får man inte ta några politiska uppdrag eftersom det ger arvoden och då får man inget från a-kassan.

Får du något stöd för det i riksdagen?
– Jag vi inte ännu, men motionen ska behandlas i utskottsgruppen plus den gemensamma länsbänken i riksdagen.

Vad vill du säga till alla kommunalare från din nya position i riksdagen?
– Engagera er i politiken! Sitt inte bara hemma och var arg, det leder ingenstans. Det finns så många som skäller och tycker, men man måste göra sin röst hörd. Alla behövs!

Vad är det bästa med att vara ledamot av riksdagen?
– Som riksdagsledamot har jag möjlighet att ställa frågor till regeringen och lämna förslag på förändringar av politiken.

Vad tycker du att Renée skall driva för frågor i riksdagen?
Skicka e-post med dina förslag till: renee.jeryd@riksdagen.se.