Kommunalarbetaren har försökt komma i kontakt med någon av de 57 personer som hittills har erbjudits ett ”avgångsvederlag”. Men ingen vill prata med oss.
– De är rent ut sagt rädda, säger Thomas Lindström som är Kommunals huvudskyddsombud i Piteå.

Kommunen har tre steg i sin process för långtidssjukskrivna. Först prövas om den sjuke kan gå tillbaka till sin ordinarie anställning, sedan prövas de mot jobb i hela förvaltningen och slutligen testas om de kan ta något jobb överhuvudtaget i kommunen.
Om den sjukskrivna inte kan ta något jobb alls, alltså när alla steg har gåtts igenom, erbjuds han eller hon ett antal månadslöner och sägs därefter upp av personliga skäl.
– Det låter som vi bara lyfter dem i håret och ställer ut dem på gatan, men så är det ju inte. Det är en lång process som föregår det här, där man har uttömt alla möjligheter att komma tillbaka till arbetet. Så utifrån mitt perspektiv förstår jag inte kritiken, säger Piteå kommuns personalchef Agneta Widmark.

Men Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn är alltså djupt kritisk mot hur kommunen agerar:
– Man plockar in unga friska och så ska sjuka ut och nya friska in. Det gör att jag blir jättearg. Det är en syn på Kommunals medlemmar att man är utbytbar. Idag är det svårare att få sjukpenning och svårare att få a-kassa, så risken är att kommunen får tillbaka flera personer med socialbidrag.
Sex månadslöner är alltså maximalt vad den sjukskrivna kan få ut av kommunen, men det kan röra sig om så lite som två månadslöner. Därefter har de fortsatt rätt till sjukpenning eller a-kassa.

Kommunal lokalt råder personerna att inte skriva under överenskommelsen, men många gör det ändå. Thomas Lindström, på Kommunal i Piteå, säger att flera av de som fått erbjudandet känner sig ”enormt besvikna” på kommunen.
– Jag tycker att det är skrämmande att en så stor arbetsgivare inte kan hålla folk med jobb. Jag skulle vilja att man gjorde en anpassningsgrupp där alla tjänster gicks igenom och man satte sig ner, arbetsgivare och fack, och frågade sig om det fanns någon som hade kompetens för just det här jobbet.
Vad säger då Agneta Widmark, personalchefen, till de kommunalare som drabbas av kommunens personalpolitik i den här frågan?
– Jag kan mycket väl tänka sig att man är besviken. Då är man också ledsen att man inte kan återgå till arbetet. Det är i sig en tragisk historia.