Medan andra mejeriföretag återkallade produkter och ställde in produktion valde Nestlé att istället låta pr gå före förnuft och säkerhet och hävdade att ”inga av företagets produkter i Kina tillverkas av mjölk som blandats med melamin”.
Strax därefter påträffade myndigheterna i Hongkong spår av giftet i en mjölkprodukt som tillverkas av Nestlé i Kina.

”Melamin kan leda till akut njursvikt om man får det i sig, har blivit de kinesiska livsmedelstillverkarnas favoritingrediens för att fuska sig till ett skenbart högre proteininnehåll i sina mjölkprodukter. Övriga transnationella producenter med verksamhet i Kina går knappast heller ur skandalen utan anmärkning. Men Nestlé, världsettan bland livsmedelstillverkare tar än en gång hem priset för sitt iskalla val att låta pr gå före förnuft”, skriver IUL.

Även svenska Arla har en kinesisk samarbetspartner – Mengniu. Halter av giftet har hittats i produkter från bolaget. Arla utökar nu testerna av alla mjölkprodukter som tillverkas i Kina.

Melamin

Melamin – en kemikalie som används vid tillverkning av till exempel plast, konstgödsel, brandskyddsmedel och bläck . Melamin, som kan leda till akut njursvikt om man får det i sig, har blivit de kinesiska livsmedelstillverkarnas favoritingrediens för att fuska sig till ett skenbart högre proteininnehåll i sina mjölkprodukter.
I början av 2007 dök giftet upp i nordamerikansk hund- och kattmat, bland annat i Nestlés varumärke Purina. Det påträffas regelbundet i djurfoder och även i tandkräm.
Nu är Melamin boven i den växande skandalen kring kinesiska mejeriprodukter – både färska och torkade – som hittills kostat fyra spädbarn livet, gjort över 53 000 sjuka och lett till att 13 000 fått uppsöka sjukhus. 

Källa: IUL