Norrvatten ägs av 13 kommuner norr om Stockholm. En enhet med sju personer av totalt 59 anställda berörs av planerna, och det är ännu inte klart om de väljer att gå över till Veolia.

Lotta Joelsson på Kommunals sektion i Sundbyberg är starkt kritisk mot Norrvattens hantering av frågan. En psykosocial undersökning som gjorts visar att det finns ledarskapsproblem i Norrvatten.
Styrelsen har nu valt att ”lösa” problemen genom att sälja ut en grupp mycket kompetenta och erfarna rörläggare och gör sig därmed av med hela sin kompetens, förklarar Lotta Joelsson.
– Det finns oerhört mycket prestige i frågan. Det hjälper inte att vi påpekar att det blir dyrare eller att de försätter sig i en mycket sårbar situation när de gör sig av med en nyckelgrupp. Medborgare kan drabbas, bli utan vatten lång tid när det uppstår läckor. Ledarskapsproblemen finns kvar och man kan inte överblicka vad det egentligen kostar att göra så här.

Lotta Joelsson har förhandlat med Norrvatten, och säger att det inte spelade någon roll hur bra argument facket förde fram.
Också ekonomiskt är affären tvivelaktig, förklarar hon. Timpriserna för tjänster som inte är planerade är mycket högre än Norrvattens egna timpriser.
– De lyssnade bara artigt men svarade inte på våra frågor. De hade inga hållbara argument, men det spelade ingen roll för dem. Det är prestige som styr, inte förnuft, tyvärr.

Hans Håkansson är vd i Norrvatten, och han bedömer att det inte finns några problem med att bara ett anbud kom in. Han hävdar att det blir drygt tre miljoner billigare med Veolia för de kommande fem åren.
Idén att lägga ut rörnätsunderhållet föddes när en vakans uppstod. En person misstänktes för stöld och sades upp. Men frågan polisanmäldes aldrig. Varför?
– Vi gjorde den bedömningen. Personen fick betala tillbaka, sades upp och fick tre månadslöner.
Idag arbetar mannen på Veolia, och det är extra känsligt, gruppen på Norrvatten vill inte få honom som arbetsledare om de går över dit.

Norrvattens grupp är för liten för att få ihop en beredskap i egen regi, menar vd:n Hans Håkansson.
Men Veolia sköter underhållet för tre kommuner, medan Norrvatten har 13 kommuner – borde det inte finnas bättre underlag för Norrvatten att ha beredskap?
– Jag kan inga detaljer, men det här är en bedömning vi gjort, säger Hans Håkansson.
Problemen med ledarskap har man löst genom en omorganisation som precis genomförts, förklarar han.
Chefen som var en del av problemet för rörnätsgruppen har nu fått andra arbetsuppgifter. Men idén att sälja ut verksamhet till Veolia genomförs ändå. På måndag skriver Norrvatten på femårskontraktet. Och i planerna ingår att en person ska anställas eller avdelas att på heltid kontrollera företaget.

Bakgrund

Veolia Water är världens största vattenföretag med 82 000 anställda i 60 länder. I Sverige finns företaget bara i Danderyd, Järfälla och Norrtälje.
Norrvatten är ett kommunalförbund – en sammanslutning mellan 13 kommuner norr om Stockholm för att lösa vattenförsörjningen.
Det är moderat majoritet i styrelsen, men i den här frågan är styrelsen enig.
Vd Hans Håkansson var tidigare kommunalråd (m) i Vaxholm och rekryterades till vd-posten av Michael Freimuth kommunalråd (m) i Järfälla som då var ordförande i Norrvattens styrelse.
Samma år, 2002, blev Michael Freimuth nytt kommunalråd i Vaxholm. Också den kritiserade chefen som nu fått nya arbetsuppgifter bor i Vaxholm.
Ordförande i Norrvattens styrelse idag är Lars-Erik Salminen, kommunalråd (m) i Solna.