SVAR: Komet är en svensk sort som härstammar från ett vildplommon. Sorten växer ganska spretigt och behöver behålla mycket av sin karaktär för att utvecklas bra. Den viktigaste beskärningen för stenfruktträd är de tre första åren, då man bygger upp trädets framtid. Kommande år gör man sedan lättare balanseringar för extra stadga.
Självfertil innebär att blommorna kan befruktas av sitt eget frömjöl. Men man får en bättre befruktning med pollen från andra specifika plommonsorter, för Komet exempelvis Reine Claude d´Oullins. Men det är inte ovanligt att tidigblommande fruktträd får problem med frost, så att trädet gör sig av med blommorna. Troligaste orsaken är nog ändå att det varit för torrt i marken. Prova med att vattna rejält innan, under och strax efter blomningen nästa år, så bör resultatet bli mycket bättre. Hör gärna av er och berätta hur det gick!
Att plommonträd växer väldigt kraftigt behöver inte vara fel. Jag har själv en gul Reine Claude d´Oullins, som började ge frukt först efter några år och den reglerade då själv sin tillväxt. Den rikliga fruktskörden tynger ner grenarna, vilket kan orsaka att trädet växer sämre. Man bör stötta eller med avvägd beskärning hindra trädet från allvarliga grenbrott.