Ylva Thörn vet vad bröstcancer innebär. För snart tjugo år sedan fick en kompis diagnosen när hon väntade sitt andra barn. Det blev akut kejsarsnitt, och omedelbar behandling.
– Jag följde henne de tre år hon var sjuk. Då såg jag att man blir stark själv om man drabbas, drivkraften att överleva är stor, säger Ylva Thörn.
Efter att hennes kompis dog
i bröstcancer har hon själv på rutin undersökt och letat efter knölar i sina bröst. Och när hon ställer upp för Rosa Bandet är det för att fler kvinnor ska gå på de undersökningar som de blir kallade till.
– LO:s kvinnor går inte lika ofta på mammografi som andra, upptäcks bröstcancern sent blir den svårbehandlad, säger Ylva Thörn.

Ylva Thörn Rosa Bandet
– Jag vill att medlemmarna ska bry sig om sig själva, många LO-kvinnor tar inte tillfället att gå på mammografi, säger Ylva Thörn.
Foto: Anna Simonsson

Många har långt att åka, i en del län finns undersökningen bara på en ort. Kommunalarna kan ha svårt att få ledigt från jobbet.
– Kommunal kan vara en röst i samhällsdebatten, kvinnors hälsa måste tas på allvar. Det är viktigt att arbetsgivarna ger kvinnor förutsättningar att gå på undersökningar, säger Ylva Thörn.

Hon vill att det ska vara lätt att undersöka sig och pratar om mammografibussar som kan åka mellan olika arbetsplatser. I dag går färre kvinnor med utländsk bakgrund på mammografi. Ylva Thörn vill att fler ska förstå kallelsen och gå.
Medlemmarnas välbefinnande är en facklig fråga för henne.
– Det är viktigt att våga prata om undersökningar och bröstcancer vid fikabordet, och ge stöd till arbetskamrater.

Hon tänker på
en arbetskamrat som dog, vet att bröstcancer är förknippat med mycket känslor och att det kan vara svårt att prata om.
– Enklaste sättet att våga prata är att ställa frågan. Man måste ta sig tid att lyssna på svaret.
En kort period arbetade Ylva Thörn själv på en onkologisk gynavdelning. I jobbet som undersköterska på sjukhemmet i Åtvidaberg mötte hon många cancerpatienter. Nu vill hon lyfta fram alla kommunalare i cancervården.
– De gör ett fantastiskt jobb. Mycket är tyst kunskap som handlar om att kunna hantera en situation. Det är ett kvalificerat arbete som är viktigt att uppmärksamma, säger Ylva Thörn.
Men för att göra ett bra jobb krävs också kompetensutveckling till alla, poängterar hon. Just det bidrar Cancerfondens till. Och under Rosa Bandet månaden oktober ska Ylva Thörn sprida kunskap om bröstcancer för att mer pengar ska samlas in. Hon börjar på startdagen den första oktober på ett medlemsmöte i Örebro.

Hon hoppas att Kommunals medlemmar köper det Rosa Bandet, deltar i ljusmanifestationer och ordnar insamlingar.
– Det här är också en påminnelse om att stanna upp. Många drabbas på olika sätt. Man skakas själv, blir påmind om hur skört livet är. Man måste fånga tiden.

Rosa Bandet

Rosa Bandet är Cancerfondens kampanj för att samla in pengar till forskning och att sprida kunskap om bröstcancer.
Rosa Bandet grundades 1991 i USA, sedan dess har oktober blivit Rosa Bandets månad runt om i världen.
Till Sverige kom Rosa Bandet 2003.
Olika platser får rosa belysning däribland Eiffeltornet, Niagarafallen, Globen och Kalmar slott.
En Rosa Bandet-gala ordnas i Globen med Anastacia och José González.
Runt om i landet ordnas ljusmanifestationer.