Eva Eneblad hastar mot trädgårdsbutiken med ett äppelträd i varje hand, gruset knastrar under stövlarna. Så här års kommer kunderna och hämtar sina beställda äppelträd, då är det mycket att göra på Julita gård.
Äppelträden görs i april månad av Eva Eneblad och hennes arbetskamrater. Man tar en kvist från ett fint äppelträd och sätter den på en grundstam. En gummisnodd runt för att hålla ihop det, och ympvax för att täta, och vips har man att nytt äppelträd.

För med äpplen är det så att varje kärna är unik. Planterar man en kärna från ett Ingrid Marie-äpple, så växer det inte upp ett Ingrid Marie-träd, utan något helt annat. Planterar man två kärnor från samma äpple får man två helt olika träd. Det beror på att bina har pollinerat äppelblomman med pollen från olika träd. Enda sättet att få ett Ingrid Marie-träd är att ympa en gren på en ny stam.
En del av kunderna har skickat in egna kvistar från äppelträd som de vill ha fler av, kanske deras favoritträd håller på att dö. I augusti kan de hämta en kopia av sitt älskade träd.
500 nya träd om året gör man på Julita. Hälften är beställda, en del behålls på gården, resten kan vem som helst komma och köpa.
Eva Eneblad är trädgårdsmästare och älskar äpplen – för att variationen är så stor, det finns så många olika sorter med olika form, färg och smak.

På Julita gård får hon verkligen sitt lystmäte. Här växer 123 olika sorters äpplen. 53 av dem är sorter som Julita gård har i uppdrag att bevara för framtiden. Det är gamla, svenska sorter, framförallt från Mälardalen.
– Det är jätteviktigt att bevara de lokala sorterna för framtiden. Och det är fantastiskt att hjälpa till att sprida ut dem igen, till folks trädgårdar, där de hör hemma, säger Eva Eneblad.
Hon visar runt bland de över 300 träden. Röda, gröna och gula hänger äpplena, några är lila och några nästintill vita. Kring fallfrukten på mark-en surrar hundratals getingar.

De flesta äppelsorterna här går inte att köpa i vanliga handelsträdgårdar, och frukten finns inte på Ica och Konsum.
Kommersiella odlare vill ha träd som står emot sjukdomar, som ger mycket frukt och hållbar frukt som tål transporter och lagring. De väljer bort sorter som är ömtåliga och ger mindre skördar, även om smaken är fantastisk.
Så om dessa sorter inte ska försvinna helt, måste någon odla dem.
I september varje år ordnar Julita äppeldagar. Då kan folk ta med sina äpplen och få dem bedömda av en pomolog (äppelexpert), och få veta vilken sort det är.
Då kan man också köpa Julitas äpplen i lösvikt. De äpplen som blir över efter äppeldagarna skickas till musteri och blir till cider, som säljs i gårdsbutiken.

Julita gård odlar inte ekologiskt, men frukten är obesprutad. Därför har en del äpplen fläckar och andra små skador av insektsangrepp. Men det gör inget, för Julita gård är visningsgård och en del av Nordiska museet. Så gården är inte ekonomiskt beroende av att sälja äpplen.

Eva Eneblad har ansvar inte bara för äppelodlingarna, utan för hela trädgården med dess mångfald av blommor, köksväxter och kryddväxter.
Det är tidvis slitsamt, men hon älskar sitt jobb året runt: vinterns trädbeskärning, ympningen på våren och kontakten med alla besökande turister på sommaren.
– Och en sensommardag som den här, när det regnat och solen skiner, när dofterna kommer fram, det doftar lavendel och andra medicinalväxter. Det är så mycket intryck, säger Eva Eneblad.

ID: Eva Eneblad

Ålder: 33 år. Yrke: Trädgårdsmästare på Julita gård. Bor: Gård i Näshulta nära Julita. Familj: Sambo och två söner.

Julita gård

En sörmländsk gård som är ett levande museum. Tillhör Nordiska museet sedan 1944. Till gården hör en stor trädgård, med gamla sorter av köksväxter, kryddor och medicinalväxt-er, samt en mängd olika sorters blommor.
Julita gård har tre genbanker, en för äpplen och päron, en för rabarber och en för humle. En genbank ska dels bevara ett gammalt kulturarv, dels bevara den genetiska mångfalden för framtiden.
I trädgården jobbar cirka sju personer, flera på deltid.
På sommarhalvåret är Julita öppet "på riktigt", med guidade visningar, butik och aktiviteter. Året om kan man gå in i parken.
www.nordiskamuseet.se/julita

Evas favoritäpplen...

1) Åkerö, Sörmlands landskapsäpple. Mognar i november.
2) Hampus, har odlats i Sverige sedan början av 1800-talet. Mognar tidigt.
3) Rött järnäpple.
Kan ha odlats redan på 1500-talet. Plockas i oktober men mognar först fram på våren.

...och bästa äppelodlartipsen:

1) Välj sort med omsorg, så du inte blir missnöjd. Vill du ha tidiga eller sena äpplen, fasta eller mjöliga?
2) Placera trädet på rätt ställe. Fruktträd gillar sol och lä.
3) Se till att jorden är väldränerad och näringsrik.
4) Vattna ordentligt vid planteringen.
5) Rätt beskärning från början.