Dags att variera äppelpajen? Pröva Ös-i-formen-kakan från boken Äppelkakan. Frukt och nötter hälls i en form och sedan hälls smeten i. Istället för den traditionella kanelen till äpplen ger kardemumma en spännande smak. Detta recept passar också med annan frukt, exempelvis päron, plommon eller nektariner. Och russin, nötter och suckat kan bytas ut mot andra nötter och torkad frukt.

Ur samma bok har vi hämtat en vacker bjudkaka med smak av kokos och choklad och där både vackert röda äpplen och äppelmos ingår.
Recept på ugnsbakade hela äpplen med en läcker kolasås har vi hämtat ur boken Min äppelbok. Därifrån kommer också receptet på kallrörd äppelsaft. Ett enkelt och gott sätt att ta reda på större mängder äpplen.
I prisangivelserna för recepten har vi utgått från ett kilopris på 10 kr för äpplen. Har du egna så blir det förstås billigare.

Kallrörd äppelsaft

ÄppelsaftOm du får mer äpplen än vad du har tid att ta hand om är detta recept på äppelsaft en bra räddning. Äpplena behöver varken skalas eller kärnas ur och saften sköter sig nästan själv.
Och den kallrörda saften blir mycket god och fruktig.

Till cirka 5 liter färdig saft:
3 kg äpplen
4 liter vatten
2,5 kg socker
2 citroner, saften eller 50 g
vinsyra

Gör så här: Skölj äpplena och skär dem i småbitar. Lägg bitarna i en stor, ren rostfri bunke eller hink. Koka upp vattnet och häll det över äppelbitarna. Låt svalna och lägg på ett lock.
Låt stå kallt i 2-3 dygn och sila sedan genom en silduk eller sil. Tillsätt sockret och den press-ade citronen eller vinsyran och rör tills allt socker har smält.
Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.
Om du vill ha en mindre söt saft kan du minska sockermängden. Men frys då in saften om du inte dricker upp den inom några veckor.

Ös-i-formen-kaka

Ös i formen kaka(7 kr/port | 65 min att göra | 480 kcal/port)
Detta behöver du till 8 stora bitar:
6 äpplen
150 g mandel
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
2 dl russin
50 gr hackat kanderat apelsinskal eller suckat

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader.
Skala, kärna ut och klyfta äpplena tunt.
Hacka mandeln.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ihop äggen och sockret i en bunke.
Blanda mjölet, bakpulvret och kardemumman i en annan bunke. Rör ner äggsmeten.
Rör sedan i det smälta smöret.
Smörj och bröa en ugnssäker form. Häll i äppelbitarna, mandelhacket, russinen och apelsinskalet.
Häll på smeten och fördela jämnt bland frukten och mandeln.
Grädda 45 minuter i ugnen.

Ugnsbakade äpplen med kolasås

Ugnsbakade äpplen(5 kr/port | 50 min att göra | 345 kcal/port)
Detta behöver du till 8 portioner:
8 äpplen
50 g valnötter
50 g mandelmassa
½ tsk malen kanel
40 g smör, rumsvarmt
Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
½ dl strösocker
75 g smör

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader.
Skölj och kärna ur äpplena. Hacka valnötterna och riv mandelmassan. Rör ihop nöthack och mandelmassa med kanel och smör. Smörj en ugnsfast form med smör och ställ äpplena med hålen uppåt.
Fyll hålen med nötmassan och sätt in äpplena i ugnen i 20-25 minuter. De ska inte stå så länge att de spricker.
Koka under tiden kolasåsen.
Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt socker och smör. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och blir ljusbrun.
Servera äpplena med kolasåsen och ev vaniljglass.

Kokoskaka med choklad

Kokoskaka(6 kr/port | 65 min att göra | 560 kcal/port)
Detta behöver du till 8 rejäla bitar:
150 g smör
200 g kokosflingor
75 g mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
4 cl mörk rom (kan uteslutas)
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl äppelmos
3 röda syrliga äpplen
1,5 liters pajform med löstagbar kant

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader.
Smörj formen med en klick av smöret och bröa den med lite av kokosen.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Hacka chokladen grovt.
Vispa äggen och sockret till en fluffig smet i en bunke. Rör i det smälta smöret.
Blanda i en egen bunke kokosen, choklad­hacket, rommen, mjölet och bakpulvret. Rör ner i äggsmeten tillsammans med äppelmoset. Häll i formen.
Skölj äpplena, kärna ur dem och skär i klyftor. Tryck ner klyftorna i kakan med skalet uppåt.
Grädda 45 minuter i ugnen och låt kakan svalna något i formen.