Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiska talesman, är bekymrad över att så många har lämnat facket och a-kassan sedan a-kasseavgifterna höjdes.
­- Det är en allvarlig utveckling eftersom löntagarnas ställning försvagas kraftfullt, säger han. Facket försvagas och möjligheten för dem att sluta kraftfulla kollektivavtal.
­- Enskilda individer blir väldigt riskutsatta. De har bara socialbidrag som ersättning om det skulle gå illa.
Han tror att en orsak till att människor i olika mätningar är så pessimistisk om framtiden beror på att man inte längre litar på socialförsäkringarna.

En skattesänkning på 75 procent av det kommunalarna idag betalar för a-kassan betyder i snitt 170 kronor i månaden i lägre skatt. Men socialdemokraterna vill också genom sänkt jobbskatteavdrag höja skatten.
Hur mycket kommer jobbavdraget att sänkas för en vanlig kommunalare?
­- Det blir i närheten av det beloppet, säger Thomas Östros. Vi gör en skatteväxling som gör att det lönar sig att vara med i a-kassan ­ Det blir en mycket rättvisare skattesänkning. Är man arbetslös och betalar a-kasseavgift, eller sjukskriven, så får man del av skattesänkningen. De får inte göra jobbskatteavdrag idag.
­- Generellt har de som har höga inkomster låg a-kasseavgifter. Dom förlorar lite på det här. Låg- och medelinkomsttagarna vinner.
Kommer ni att återinföra rätten att dra av för fackavgiften också i er kommande skuggbudget?
­
– Vi är idag inte klara med den eller någon av de andra skattefrågorna, svarar Thomas Östros.