Carina Lindfelt– Jag har inte sagt att jag ogillar dem. Men jämställdhetspotter har inte haft den effekt som det var tänkt att de skulle ha. Det är inte i första hand kvinnornas löner som har ökat utan potterna är ett sätt att ytterligare trycka upp nivån på avtalade löneökningar. Det finns ett bättre sätt för kvinnor att öka sina löner.

Vilket sätt är det?
– Vi har presenterat en undersökning från SCB som visar att byta jobb är ett bättre sätt att höja lönen på. Det har åtta gånger större effekt på lönen för kvinnor jämfört med män.

Menar ni att facken borde byta linje, byta ut kraven om trygga jobb och jämställda löner till att kräva att framförallt kvinnor lättare ska kunna sparkas så att de kan söka nytt jobb?
– Facken får bestämma sin linje själva. Men kvinnorna borde våga pröva att byta jobb.

Du skriver på Svenskt Näringslivs hemsida att jämställdhetspotter är en orsak till osäkerheten om samhällsekonomin och räntans utveckling.
Menar du att det är de lågavlönade kvinnorna i Kommunal som bär skulden för att inflationen är hög?
– Nej, det är inte deras fel. Men de kan pröva det individuella greppet att byta jobb för att höja sina löner. De ska se att det ger bättre effekt än att kräva jämställdhetspotter.