– När man väl blir sjuk efter så många år blir man slängd på sophögen, säger hon.
Effekterna av den nya sjukförsäkringen, den så kallade rehabiliteringskedjan, som infördes 1 juli i år börjar redan slå igenom.
Strax efter att de nya reglerna trädde i kraft började Kommunal Gotland märka av uppsägningarna:
– En och samma vecka fick vi fyra uppsägningar från Gotlands kommun. De säger att de anställda inte kan utföra arbete av vikt eftersom de är för sjuka. Här har vi en stor arbetsgivare med ett otroligt spektra av tjänster, och de kan inte hitta någon sysselsättning åt dessa människor. Idag kan man bara säga till medlemmarna att det här riskerar ni, sjukskriv er inte för jösse namn, säger Anne Lindlöf, sektionsordförande på Gotland.

I det här fallet handlar det om en arbetsgivare som säger upp sjukskriven personal innan rehabiliteringskedjan träder i kraft fullt ut från 2009.
– Man ”städar upp” innan 1 januari 2009. Det låter jätteförfärligt, men jag tror det. Jag tror att kedjan kommer att ställa större krav på omplaceringsprocessen, säger Anne Lindlöf.
För att omplaceras till en annan enhet än den man arbetar på, krävs att det finns en ledig tillsvidareanställning där. Det räcker inte med att det finns lediga vikariat.

Nina Ljung, som är personalchef på Gotlands sociala omsorgsförvaltning tror också att rehabiliteringskedjan kan underlätta omplaceringar eftersom hela processen ska snabbas på:
– Då har man ju inte hunnit gå hemma så länge, så i princip borde det underlätta omplacering. Men det är en slump att det blivit så många varsel om uppsägning just nu. Det har absolut inget med rehabiliteringskedjan att göra, säger hon.

Pia Wisselgren började sitt arbete inom kommunen på Gotland för 23 år sedan. Först som kokerska, och de senaste elva åren som vårdare på en gruppbostad för psykiskt sjuka.
Arbetet där är tungt, de boende är utåtagerande och kan attackera med sparkar och slag.
– Till slut small det till i min nacke och jag fick diskbråck. Läkarna säger att jag inte ska arbeta med tungt vårdarbete. Jag gick utbildning till undersköterska för några år sedan och vill gärna fortsätta i vården. Men jag klarar inte att ta emot slag längre, säger Pia Wisselgren.
Finns det jobb inom kommunen som du skulle klara av?
– Ja, det tror jag. Det är just lyften jag inte klarar. Det är ju en stor arbetsgivare så någonting borde de kunna hitta. Jag har jobbat i omsorgen i så många år.

Mitt under semestrarna, den 9 juli, var Pia Wisselgren kallad till möte där hon varslades om uppsägning. Då hade hon varit sjukskriven i nio månader.
– De stack en lapp under näsan på mig med de lediga jobb som fanns. Det var distriktsläkare, vvs-ingenjör och olika lärartjänster. De frågade om jag tyckte att jag hade kompetens för de jobben.

Kommunal och Gotlands kommun är just nu inne i en förhandling om Pia Wisselgrens varsel. Kommunen vill därför inte säga något om ärendet.
Pia anser att hon slitit ut sig och skadat sig i jobbet, men har inte fått skadan klassad som
arbetsskada då den inte skett ett specifikt datum utan vuxit gradvis.
Vad hoppas du på nu?
– Att jag får jobb. Jag vill komma igen och jobba. Jag är 51 år och har många år kvar att arbeta.