Förra veckan var det besked om mina ändringar i PPM valet, jo för jag gjorde ju ett aktivt val för många år sedan då pensionen inte var det första jag hade i tanken.
Nu några år senare har jag kommit på att det är bättre att någon mer insatt person får sköta om dessa val så jag har helt enkelt tagit hjälp av ett oberoende bolag som hjälper till att investera åt mig… smidigt! ( jag har trots allt minst 30 år kvar på arbetsmarknaden…)

Men det slutar ju inte där
. Till detta bör man som en vanlig hederlig svensk ha ett personligt pensionssparande. Det följer med oss 70-talister i ryggsäcken precis som det här med att borsta tänderna varje morgon och kväll. För vem minns väl inte de hemska Karius och Baktus, tandtrollen som kan komma och göra hål i tänderna. Så jag har ett pensionssparande också.  

Men så slog det mig att om jag som 30 åring röker förkortar jag mitt liv med ca 6 år. Om jag dessutom är fysisk inaktiv kortar jag mitt liv några år till. lägg därtill övervikt /fetma och kanske  att jag lever ensam så kan det innebära att jag inte når pensionsåldern . En medelkvinna i Sverige lever till 83 år idag.

Det mest spännande i det här tycker jag är den fysiska kapaciteten. Visste ni att medeltestvärdet (antalet ml blod som kroppen kan pumpa ut per minut och kg kroppsvikt) för kvinnor i 50-59 års ålder är så pass lågt att de inte orkar arbeta och hålla ”skärpan” 8 timmar under en arbetsdag.
Testvärdet bör ligga över 35 men snittet ligger någonstans mellan 27-31. Det mest skrämmande är att fler och fler unga tjejer och killar inte har ett testvärde på minst 35 vid 30 års ålder.

Att inspirera andra människor om motionens betydelse för hälsan och för vad det kan ge dig för positiva effekter är idag fortfarande något jag som friskvårdskonsulent får göra med viss finkänslighet och finess. Det gäller att inte kliva över personens integritet och det är framförallt ett individuellt ansvar. Pensionssparandet har däremot varit en nationell angelägenhet som nu har gett effekt och du är inte riktigt med i matchen om du inte börjat ditt pensionsspar före 30 år.

Som en normal kvinna i Sverige bör jag då ha ca 18 år på mig att njuta av mina pensionspengar och om jag inte röker, är normalviktig, motionerar regelbundet och lever i en positiv relation så kanske jag får några år till…. och det kan det ju vara värt att spara för!