– Många befarar att kvaliteten ska sänkas, vi har duktiga erfarna städare som vill fortsätta göra ett bra jobb, säger Lena Persson, ordförande i Kommunals Kristianstadssektion för sjukvård och service.

Utredaren Karl-Johan Tykesson har föreslagit att städningen i primärvården och sjukhusen i Skåneregionen ska upphandlas. Han motiverar det med att städkostnaden varierar så på olika sjukhus, att entreprenörsstädning är lite billigare och att den borgerliga ledningen för region Skåne vill att verksamheter som städning upphandlas.
– Men jag föreslår också att man ska behålla städningen i egen regi om det visar sig vara det mest förmånliga, säger Karl-Johan Tykesson. På måndag lämnar han ifrån sig en sammanställning över de remissvar som kommit in, från Ängelholm, Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Kristianstad, Hässleholm, Malmö och Landskrona.

Universitetssjukhuset i Lund städas av ISS Facility Services som har fått stark kritik för sitt arbete, bland annat i SVT:s Uppdrag granskning i våras.
– Det finns både positiva och negativa remissvar, säger Karl-Johan Tykesson. Och en del säger sig vara beredda att upphandla städning av administration och t ex kulvertar, men inte den patientnära städningen.
Han hoppas att politikerna ska avgöra frågan snabbt.
– Det är inte bra för alla som är berörda att gå i ovisshet.
Lena Persson på sektionen hoppas att facket ska få veta mer på det samverkansmöte facket och arbetsgivarna har den 2 oktober.