1) En ny studie, som du med flera skrev om i våras, visar att en ohälsosam livsstil skapar psykisk sjuklighet. Att röka, dricka för mycket, äta dåligt och inte röra på sig. Hur ska vi komma till rätta med det?
– Vi måste skapa effektiva metoder för att förebygga en osund livsstil och motivera och engagera individer att leva sunt.

2) Hur ska det gå till?
– Genom att förbättra människors livsvillkor och miljöer.

3) Är fysisk motion lösningen på människors fysiska och även psykiska problem?
– Det är extra viktigt att betona att daglig motion idag är en bristvara i vårt samhälle – vi har så mycket mera sittande arbete.

4) Hur vet vi att motion gör oss friskare?
– Det finns goda vetenskapliga bevis för att motion främjar hälsa och välbefinnande och förebygger många sjukdomar, också psykiska.

5) Hur ska du få människor att lägga om livsstil? Det går väl inte att tvinga folk?
– Nej, det är klart att man inte kan. Det är viktigt att man själv känner sig motiverad genom att förstå nyttan av en hälsosam
livs­stil.

6) Vänskap, kärlek och fysisk beröring kan väl vara minst lika goda faktorer för att må bra?
– Absolut! Samt att vi har stödjande miljöer där människor arbetar och bor. Vi ska underlätta för människor att välja en hälsosam livsstil.

7) Motionerar du ofta?
– Jag försöker så mycket jag kan att passa på att få gratis daglig motion. Jag gillar att jogga särskilt på morgonen. Det får mig att tänka klart och må bra resten av dagen.

ID: Sarah Wamala

Ålder: 41 år.
Familj: Man och två barn.
Bakgrund: Docent i samhällsmedicin och doktor i medicin/folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon är född och uppväxt i Uganda och kom till Sverige för 18 år sedan.
Aktuell: Ny chef för Folkhälsoinstitutet.

Tre måsten

Familjen - det är min bas i livet.
Motion kan jag inte vara utan om jag ska må bra.
I mitt yrke som forskare är fackböcker ett måste.

Fem snabba svar

OBAMA / MCCAIN
FILM / TEATER
ROMANER / FACKLITTERATUR
MORÖTTER / SMÅGODIS
SPORT / NYHETER