Ken Loach’s film It’s a free world har premiär nästan samtidigt som diskussionen i Sverige tagit ordentlig fart och i samma veva som det första organiserade hjälpcentret för papperslösa öppnar i centrala Stockholm (se nyheterna sid 12).
LO ordnade förhandsvisning i slutet av augusti. På plats fanns LO-ordföranden Wanja Lund-by-Wedin, representanter för de mest drivande LO-förbunden Fastighets och Byggnads samt representanter från föreningen Papperslösa Stockholm.
– Även i Sverige finns många papperslösa, utan några som helst rättigheter, som tvingas acceptera löner på 20-25-30 kronor i timmen, säger Yacine Asmani, initiativtagare till Papperslösa Stockholm.

Enligt föreningen finns det mellan 10 000 och 30 000 papperslösa invånare i Sverige.
Ken Loach skildrar arbetarkvinnan Angie som får sparken från sitt jobb på en rekryteringsfirma och startar eget. Hon börjar själv, tillsammans med väninnan Rose, rekrytera och hyra ut utländska arbetare.
Efter ett tag inser hon att det lönar sig ännu bättre att förmedla papperslösa som svart arbetskraft.

Hon sliter, både med att få det att gå runt och få det att gå ihop med sitt föräldraskap, men också med moraliska dubier. Även om det mest är Rose som då och då ställer frågorna.
Möjligheten att vända sig till ett fackförbund nämns inte i film­en som ett alternativ för de arbetare som blir blåsta på sin lön.
– Det har inte varit självklart här att vända sig till facket och är då förstås ännu mindre självklart i Storbrit-annien, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

I våras på LO-kongressen fanns en motion från Fastighets om att papperslösa skulle kunna bli LO-medlemmar.
Det sade kongressen nej till, men enligt Wanja Lundby-Wedin är det upp till varje förbund hur man vill göra.
Hon har mer eller mindre tvärvänt i frågan jämfört med för några år sen, då hon sade blankt nej till att LO-förbunden skulle organisera papperslösa.
– Jag har fått insikt, det handlar om en kunskapsresa som vi måste göra var och en av oss, säger hon i dag.
Frågan om fackligt medlem-skap är relativt underordnad, förklarar Yacine Asmani.
– Utan de fyra sista siffrorna i personnumret så har du inte rätt till någonting. Målet med vårt arbete måste vara att papperslösa ska få uppehållstillstånd.

Filmen slutar mitt i berättelsen. Businessen bara fortsätter. Även om det kan kännas nedslående har Loach så klart en poäng. Så länge det inte tas ett politiskt grepp om frågan finns ingen lösning i sikte.
Yacine Asmani är inne på samma linje. Detta är främst en politisk fråga.
– Att straffa arbetsgivarna är inte lösningen. Den enda lösningen är att ge uppehållstillstånd till den som bott och arbetat länge i Sverige.

ID: Ken Loach

Ålder: 72 år.
Aktuell: Med It's a free world.
Filmer i urval: Han har gjort inte mindre än 42 filmer (teveproduktioner inräknade), några av de mer kända är Kes Falken (1969), Family Life (1971), Riff-Raff (1990), Land och frihet (1995) och Bröd och rosor (2000). Hans nästa film ska handla om fotbollsspelaren Eric Cantona.