Jenny Gunnlev, Maud Sjöblom, Hanna Pettersson och Stella Widgren samtalar med Kommunals AnneCatrine Fornedal om hur det är att vara vikarie.

På frukostbordet står rosa pioner som doftar. Johannes Midbjer fyller diskmaskinen, nyss gick han i skolan. Det här är hans tredje dag på Fyren, en avdelning på Björntorps äldreboende i Oxelösund.
– Vi har en träff om vikariernas rättigheter halv elva, kommer du? frågar AnneCatrine Fornedal. Men eftersom han inte har tid får han en näve karameller, en bunt med foldrar och rådet att ringa.

Satsningen på vikarier startade AnneCatrine Fornedal när hon förra året slutade som avdelningsordförande i Sörmland. I ryggraden hade hon känslan att Kommunal inte gjorde tillräckligt för vikarierna. Förra sommaren körde hon sin röda Opel till fyra av nio kommuner för att träffa vikarier, i sommar är hon ute sju veckor. Kommunals sektioner möter upp.
På Björntorp går facket genom korridorerna, där har chefen skrivit på tavlorna med rött att Kommunal ska ha träff för vikarierna. En trappa upp virar vårdbiträdet Johanna Ersson in ett fat med ost i en plastpåse.
Hon är 18, bor hemma hos föräldrarna och cyklade hit på en kvart i morse. Klockan sju börj-ade arbetsdagen, före frukost hade hon hjälpt sju av de boende upp. Det här är hennes första jobb. Hon har utbildat sig för att arbeta med barn, men att jobba med äldre är lugnare. När viket är slut i augusti vill hon fortsätta här.
En knapp timme senare kommer hon till träffen. Snart är åtta personer samlade, hälften är nya och hälften har gått på timmar och vik i flera år.

AnneCatrine Fornedal börjar med att prata om lönen och att man måste jämföra för att begära lön. På frågan om hur många som är med i facket räcker tre upp handen. Alla får veta att medlemskapet ger försäkringar, rättshjälp och hjälp att räkna LAS-dagar, dagar som enligt Lagen om anställningsskydd ger rätt till jobb.
Någon frågar om det är lönsamt för en timvikarie.
– Du kommer med i a-kassan ett år efter ansökan, då kan det vara lönsamt. Ring och prata med a-kassan, säger Anne-Catrine Fornedal.
Hon berättar att Kommunals satsning gett vikarierna personalmöten, fortbildningar och lönesamtal.
Har ni frågor? undrar Malin Björgum som är ordförande för Kommunal i Oxelösund och själv jobbar på Björntorp.

Mayerly Petterson har gått på timmar i snart tre år, i sommar har hon ett deltidsschema, idag har hon gått in extra.
– När man är timanställd och går in på deltid är passen för korta, man måste jobba extra dagar och blir trött, säger hon.
AnneCatrine svarar att vikarierna har förtur till fler timmar, att fast anställda går först enligt avtalet.

Någon prasslar med pappret till karamellerna som delats ut med Kommunals foldrar.
Flera frågar om hur många dagar i rad man får jobba.
– Man har rätt till 36 timmars vila på sju dygn, men vilan kan läggas i början av perioden, därför kan man jobba elva dagar i följd, svarar Malin Björgum.
 På Kommunal påpekar en ombudsman att arbetsmiljön blir mycket dålig för dem som jobbar så många dagar i sträck utan en ledig dag. Flera börjar fylla i inträdesansökan till Kommunal. Johanna Ersson lämnar in sin innan hon skyndar tillbaka för att servera dillkött till lunch.

ID: AnneCatrine Fornedal

Ålder: 63.
Yrke: Dagmamma, facklig på heltid sedan 1980-talet, ledamot i Kommunals förbundsstyrelse och avdelningsordförande i Sörmland till 2007.
Familj: Make och två vuxna söner och fyra barnbarn.
Bor: Utanför Nyköping.
Aktuell: Driver Kommunals satsning på vikarier i Sörmland.

Tänk på det här...

- Begär anställningsavtal innan du börjar.
- Spara lönespecifikationer.
- För kalender över hur du jobbar.
- Begär arbetsgivarintyg när du slutar.
- Begär omdöme av chefen och arbetskamraterna.
- Arbetstidslagen gäller även vikarier.
- Du har rätt till medarbetar- och lönesamtal.
- Du har rätt att vara med på personalmöten och fortbildningar.