Konferensen som äger rum i konserthuset är en gåva till förre statsministern Göran Persson för hans tid som partiordförande. Kommunals ordförande Ylva Thörn inleder konferensen tillsammans med socialdemokraternas Mona Sahlin.

Varför en miljökonferens som gåva?
– Göran Persson var den som drog igång Östersjöarbetet och som hela tiden har drivit miljöfrågor. Han har varit en föregångare och fortsätter även nu arbetet med miljö och klimat. Sen upptäckte vi att socialdemokratiska partiet hade samma idé till gåva, därför har vi samarbetat om den, säger Ylva Thörn.

Men varför först nu?
– Med så många inblandade har det tagit tid att hitta datum och nu fann vi en möjlighet att få med inflytelserika och intressanta internationella gäster. De deltar också i Socialistinternationalens möte i Stockholm som inleds idag fredag.

På konferensen berättar afroamerikanskan Majora Carter, som grundat en miljörörelse i Bronx I New York, om arbetet med att förvandla sopstationer i fattiga förslummade delar till parker, och samtidigt skapa nya gröna jobb. En rad internationella toppfigurer deltar på konferensen, bland annat Ricardo Lagos, FN:s speciella sändebud i klimatfrågor och fd president i Chile, liksom Guy Ryder, generalsekreterare i internationella fackliga samorganisationen, ITUC. De deltar också i

Socialistinternationalens klimatkommission som möts redan på fredagen i Stockholm. Den kommissionen leds av Göran Persson och Ricardo Lagos.
Klimatfrågan kräver internationella överenskommelser, men avgörs av lokalt arbete och människors beslut i vardagen.

I en paneldiskussion om vad facket och arbetsgivarna kan göra i Sverige deltar bland annat Kommunals ordförande Ylva Thörn, Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen, miljöchefen för Volvo Bussar och Annelie Hulthén som lett socialdemokraternas miljörådslag. Författaren och biologen Stefan Edman är moderator och dagen avslutas med att Göran Persson talar på temat Sverige 2020.