Allianspartierna med Filippa Reinfeldt i spetsen har på DN:s debattsida rannsakat sig själva: Vårdval Stockholm har missgynnat invandrarna, skriver de. Filippa Reinfeldt är moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.
De skriver att de missat att många invandrare drabbas av ålderssjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar tidigare än infödda svenskar. Därför ska mottagningar i kommuner som Botkyrka, Upplands-Bro och Nykvarn få högre ersättningar. Även tolkersättningen ska höjas.

Nalin Pekgul
Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna.

– Det är bra att folk är självkritiska, men de har inte riktigt förstått problemet, säger Nalin Pekgul, som varit kritisk till Vårdval Stockholm i debattartiklar och på torgmöten.
Hon tycker att det är konstigt att peka ut invandrarna.
– Ohälsa är en klassfråga. Fattiga människor har sämre ekonomi och därmed sämre hälsa. Det gäller såväl svenskar som utlänningar.
Hon hänvisar till att vi i Sverige är medvetna om att det är en klassfråga därför har vi sagt att sjukvård ska vara lika för alla.
– Därför ska den socio-ekonomiska ersättningen som togs bort finnas kvar för att personal ska orka jobba i ett sådant område. En ersättning som baseras på ohälsotalen i socialt tunga områden.
– Nu flyr personalen för att den inte orkar jobba i områden som Tensta och Botkyrka.

Hon tycker också att det är nonsens att tillgängligheten skulle ha ökat.
– Se bara på min mamma, hon får springa till läkaren gång på gång för att diskutera minsta lilla krämpa eftersom läkaren inte har tid att reda ut allt ordenligt. Det är tid patienterna behöver, säger hon och anser att patienterna aldrig får den tiden eftersom läkarna tjänar pengar på varje besök.
– Men för oss skattebetalare driver det upp kostnaderna enormt.