Christina Zedell
Christina Zedell, riksdagsledamot (s) och kommunalare.

Christina Zedell, som även arbetat på Kommunals förbundskontor, besökte bland annat vaktmästare och måltidspersonal i Skyttorpsskolan och Säbyskolan i Salem och måltidspersonal på Tumba äldreboende.
Socialdemokratiska riksdagsledamöter, landstingsråd och kommunalråd är ute och samtalar över med 1000 välfärdsarbetare i hela landet. De vill ställa frågor om effekterna av två år med en borgerlig regering på välfärdsområdet.

Det doftar av potatisplättar och fläsk när vi kommer in om skolmatsalen. Ännu finns det inte en elev här, allt är tyst så när som på två måltidsbiträden och husmor plus en vaktmästare som den här dagen fått besök från riksdagen.
 – Det är oerhört viktigt att vi politiker är ute och får konkreta exempel på hur nedskärningspolitiken slår mot välfärden, säger Christina, som suttit i riksdagen två omgångar, den senaste sedan 2006. Salem är ett bra exempel. De bröt sig ur Botkyrka kommun för ca tio  år sedan och här styr moderaterna.

Av personalen i en av skolorna fick hon ett handfast exempel på hur skattesänkningarna i Salem har slagit mot skolan.
– Här är vi bara tre anställda som serverar mat till över 400 personer varje dag. Det går inte att vara sjuk. Och klagar man hos chefen, rektorn får vi till svar: byt jobb! sa en av kvinnorna.
– Det här måste vi ta itu med, sa Björn Ahlström, ordförande i sektion 12 Kommunal Salem.
– Salems kommunägda skolor verkar köras i botten till förmån för privata skolor som startas. Salem håller på att bli segregerat, efter år av moderat styre, säger Björn.