Demokraternas konvent i Denver är en gigantisk tillställning med allt från politiska höjdare och fackliga organisationer till nasare som säljer allt någon kan vilja köpa med en bild av Obama.
Till Pennsylvanias delegation på konventet hör Janet Ryder.

Janet Ryder och Barack Obama
Bilden står på kontorets hedersplats. Janet Ryder träffade Barack Obama när han besökte Philadelphia.

Hur skulle du beskriva ett amerikanskt partikonvent för någon i Sverige?
– Här finns människor från alla delstater för att nominera partiets presidentkandidat. Antalet delegater från varje delstat beror på hur många invånare man har. Vi håller på måndag till torsdag med mängder av tal på eftermiddagarna. Tiden är vald för att hela landet ska kunna följa evenemanget på tv trots att vi har tidsskillnader över USA. De stora talen hålls på prime time.

Har fackföreningsrörelsen egna evenemang under konventet?
– Ja, det har vi. Vi höll en demonstration i söndags och igår kväll hade AFL-CIO (som LO red. anm.) ett evenemang där flera medlemmar berättade om att inte ha en sjukförsäkring, om att förlora jobbet och hur det påverkar hela familjer. Andra fackföreningar har evenemang andra dagar.

Står partiet enat bakom Barack Obama nu?
– Vad som har hänt här – särskilt efter Hillary Clintons tal – är att de flesta nu förstår att det krävs att alla ställer sig bakom partiets kandidat Barack Obama. Annars kommer vi att förlora och få fyra år till med den politik som Bush har fört de senaste åtta åren.

Hillary Clinton angrep Barack Obama väldigt hårt i slutet av sin kampanj. Påverkar det hennes sympatisörer än idag?
– Ja, det tror jag. Det finns ju faktiskt Hillary-sympatisörer som säger att de hellre röstar på republikanernas McCain än på Obama. Och vissa säger att de inte vill rösta på Obama för att han är svart. Det här är ett problem för arbetarrörelsen. Jag har sett det i Philadelphia och jag har sett det i andra delar av landet. Många inom den vita arbetarklassen är rasister och vi måste arbeta mot den okunnigheten Det är en stor utmaning inför höstens val.

Är fackliga frågor och arbetstagarnas frågor uppe till diskussion under konventet?
– Barack Obama stödjer fackanslutning och den fackliga rörelsen, det har han alltid gjort. Sjukvårdsförsäkringen är en annan stor fråga, liksom rätten att organisera sig.

Presidentvalet i USA
hålls 4 november.