Helena Jakobsson– Mycket hedrande, det är Klockargårdsfonden som varje år utser sex vårdbiträden eller undersköterskor. Det är väldigt roligt att vara en av dem.

Du får utmärkelsen, för att du sätter ”guldkant på vardagen som är din ledstjärna, utevistelse, gymnastik, små berättelser, sång och dans. Om det bara finns några minuter över kan du förvandla dessa till en härlig stund av upplevelser”.
– Ja jag försöker se de dementa inte som vårdpaket utan som mänskliga individer. Det behövs så lite, man kan ta upp ett ämne från deras erfarenhet, vad de gjort i sitt liv, så kan de börja berätta lite.

Vad består priset av? Får du pengar?
– Det vet jag inte. I första hand är det nog en uppmuntran. Men jag får en utmärkelse, ett diplom och så får jag flyga till Öland för att få möta den andra fem som valts ut och träffa drottning Silvia.
– Jag får också vara med på en kurs, en vidareutbildning i det här svåra yrket.

Hur länge har du arbetat inom demensvården?
– Sedan 1995 och jag trivs mycket bra. Jag beundrar alla som vill jobba med demensvård och skulle önska att fler unga människor ville göra det. Yrket har så mycket att ge, även om det inte är så glamoröst

Du jobbar på ett alldeles nyöppnat demensboende i Boden?
– Ja, Erikslunden. Vi har just flyttat in nu i sommar och det ska invigas snart.

Klockargården

Klockargården i Löt på Öland startade 1982 och var den första dagverksamheten för demenssjuka som startade i en liten kommun. 1989 tilldelades personalen 30 000 kronor ur Natur & Kulturs fond till stöd för dynamisk psykiatri. Med dessa pengar bildades Klockargårdsfonden.
Fondens syfte är att utveckla demensvården genom bland annat en betydelsefull konferensverksamhet, filmproduktion, stipendiumutdelning och att utse Årets vårdbiträde.