Föreningens mål är att sjukskrivna ska behandlas humant och korrekt. För att nå dit menar de att försäkringskassans egna läkare inte kan göra bedömningar enbart utifrån att läsa papper och utan att träffa den sjukskrivne.
En av dem som var med och drog igång FRIS i våras var kommunalaren Annelie Johansson, från Hammarö utanför Karlstad.
Vad vill ni?
– Vi som startat föreningen är sjuka som har fått avslag när det gäller sjukpenning. Det vi och flera andra behöver är rehabilitering, som vi sällan får. Det handlar inte om att vi inte vill arbeta eller att vi skulle vilja ha pension, utan om att folk får avslag och kanske får gå från hus och hem, säger Annelie Johansson.
Hur arbetar ni?
– Vi försöker påverka orättvisorna som försäkringskassan håller på med. Här i Karlstad är det samma försäkringsläkare som ger avslag i 95 procent av fallen. Nu har vi tystnadsplikt, men det kan handla om människor som har svår MS, bröstcancer och andra svåra sjukdomar.
Vad är det för förändring ni vill ha?
– Vi tycker att det är den behandlande läkarens intyg som ska gälla – det är ju den läkaren som träffar dig – och inte försäkringsläkarens som inte träffar dig. Du kan ha intyg från fem specialister, men de gäller inte när försäkringsläkaren sagt sitt. Vi måste få en ände på det här och vill ha en förändring i det här systemet.
Vilka blir medlemmar i föreningen?
– Det är oftast folk som är drabbade och vi är väl några hundra nu. Men det är viktigt att få ut kunskapen också till friska, för det här kan drabba alla. Vi har nu medlemsmöten en gång i månaden och har telefontider ett par dagar i veckan då man kan nå oss. Det handlar mycket om tips och råd. Vi är ju inga experter, vi är ju sjuka själva så vi jobbar enligt vår förmåga.
Varför engagerade du dig i FRIS?
– Jag har bland annat svår astma, men också andra problem, och har själv fått indragen sjukpeng. Just nu utreds min arbetskapacitet. Jag läste en insändare av en tjej i tidningen som fått nog och kontaktade henne, och sedan drog vi igång FRIS. Tidigare har jag jobbat med barn, i växel och som receptionist.