– Det är medlemmen, människan, vi stöttar. Vi stöttar inte handlingen. Man ska känna sig säker på att när man är medlem i Kommunal har man den rätten. Man har rätt till hjälp och stöd, man blir inte dömd, säger sektionsordföranden Catharina Häggbom.

Undersköterskan jobbar på en vårdavdelning på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon fotograferade bilder på organ och la sedan ut dem på Facebook för en sluten grupp användare. Där har sedan bilderna kommenterats fritt.
Kvinnan har kontaktat sin fackliga sektion, Kommunals sektion 80, och ordföranden där, Catharina Häggbom, säger:
– Det handlar om en människa som har gjort ett misstag, det är en jättetokig grej hon har gjort, det är moraliskt och etiskt väldigt olämpligt. Hon mår jättedåligt nu när hon har förstått hur tokigt det här var. Men man kan inte med bästa vilja i världen hävda att någon person har kommit till skada utav publiceringen av de här bilderna. Det arbetsgivaren kan komma fram till är att det är ett brott mot hennes anställningsavtal. Men det blir en framtida fråga att diskutera.

Frågan utreds just nu
av sjukhuset, men Catharina Häggbom håller det för otroligt att det skulle resultera i ett varsel om avsked. Hon har varit i kontakt med arbetsgivaren.
– Jag upplever inte att arbetsgivarens mål är att lösa problemet på det viset. Sannolikt kommer hon att drabbas av någon form av disciplinär åtgärd. Det handlar om att flera personer har tappat bort det etiska tänket. Den här flickan är inte ensam om att ha gjort en felaktig bedömning. Ingen av de andra som sett bilderna har sagt till henne ”hallå, vad håller du på med, ta bort bilderna”. Men det är ingen ursäkt för det hon har gjort.

Bilderna är nu borttagna från internet. Catharina Häggbom säger att facket stöder människan, men inte handlingen:
– Det är ju hon som medlem som har rätt till vårt helhjärtade stöd, det är inte det hon har gjort som man stödjer. Det är inte alltid man förstår det, jag har senast idag fått ett mejl från en person som skrev att det är sånt här som gör facket impopulärt. Jag ser det ur ett annat perspektiv. Det är viktigt att vi i sjukvården kommer ifrån syndabockstänkandet och istället löser problemet.

Hon säger att alla kan göra ett misstag.
– Om man nu känner sig så ofelbar att man säger att den här personen är en moraliskt förkastlig människa, om man själv känner att man aldrig i sitt liv har gjort ett snedsteg eller misstag, då kan man anta den ståndpunkten. Men jag tror att alla människor kan göra misstag, alla har rätt till en andra chans. Det här är en ung tjej, en duktig undersköterska som har gjort en felbedömning.