En granskning som Upsala Nya Tidning gjort visar att 60 procent av de anbud som kommer till kommunen för städuppdrag betraktas som ”orimligt låga”. Sådana anbud förkastas, eftersom företagen inte bedöms kunna betala avtalsenliga löner och skatter till det pris man begärt.

300 – 350 kr i timmen är rimligt, säger företrädare för Fastighetsanställdas förbund till tidningen. På kommunen menar man att smärtgränsen går vid 200 kr, städbranschen nämner 250 kr. Tidningens granskning visar att de företag som fått städuppdrag ligger på 200 – 240 kr i timmen.

Ett sätt för städföretagen att få ner priset är att dra ner på städtiden, pressa städarna.

– Det är illa, det är städarna som drabbas, säger Carola Andersson, facklig företrädare på Kommunals sektion i Uppsala. Det är Fastighetsanställdas förbund som organiserar de flesta städarna på de privata städföretagen här. Men vi har också en del medlemmar där.

Hon bekräftar att flera företag har förlorat anbud, de kan inte gå ner så lågt i pris. Och Kommunal har haft tvister med en del av städföretagen som behandlat sin personal illa.

Mer än hälften av städningen i kommunens lokaler sköts av företag.

– Själv är jag anställd i kommunens egen städorganisation, Städservice, men är nu förtroendevald på heltid, säger Carola Andersson.

Det kostar lite mer att anlita kommunens Städservice, som ändå får behålla sina kunder.

– Städservice har också fått tillbaka en del kunder som är missnöjda med de företag de valt, berättar hon.