– De som föreslår en 90-procentig ersättning för dem som inte arbetar, och dessutom inte arbetar under lång tid. Det betyder att det ska vara mer lönsamt att inte arbeta än att arbeta. För det kostar att arbeta, det kostar i kläder och resor. Ska vi konstruera system som gör det mer lönsamt att stå vid sidan av än att arbeta? undrade Fredrik Reinfeldt i sitt tal.
 

Det var arbetslinjen framför allt, när moderatledaren Fredrik Reinfeldt sommartalade i Almedalen.
Den som har arbetsförmåga ska också arbeta och arbetet i sig har ett högre värde, menade Reinfeldt.
– Varför måste den som går in i väggen bäras ut på bår för alltid? Varför hyllas de brott från arbetslinjen som innebär att man kommer bort från sitt arbete? 

Han talade om att vi inte alltid har motivation i alla lägen, och exemplifierade det med:
– Jag ser framför mig en man som går bakom sin hustru på Ikea, det är brist på motivation.

Fredrik Reinfeldt vill se att nya typer av jobb skapas för att full sysselsättning ska kunna nås. Det handlar om att människor med ett mer brokigt förflutet eller med ett handikapp också ska ha rätt till en plats på arbetsmarknaden.
– Och det ska inte vara jobb som ger något annat än avtalsenliga löner. Det ska vara riktiga jobb man kan leva på. 

Fredrik Reinfeldt fortsatte också diskussionen om vem som är bäst lämpad att sköta rikets finanser av honom och Mona Sahlin, även om hennes namn inte nämndes.
Han lovade att varje skattekrona ska ha samma hårda prövning och att han inte ska slösa med dem i onödan.

Sedan vitsade han till det lite:
– ”Hur har ni det med opinionssiffrorna?”. Jag har fått den frågan 11 800 gånger de senaste två åren. Men jag kan säga att opinionssiffrorna inte är det enda som sjunker. Statsskulden har sjunkit, skattetrycket har sjunkit, de offentliga utgifterna sjunker, ohälsotalen sjunker, antalet som lever i utanförskap sjunker. 2010 avgörs valet och inte en dag före det. 

Fredrik Reinfeldt talade också länge om Sveriges pensionärer. I sitt tal tyckte han att det generaliseras för mycket kring äldre. Själv har han upptäckt företag på Internet som erbjuder ”hyr en senior” och ”hyr en pensionär”.
Och den moderata partiledaren verkade tycka att pensionärer är de ultimata arbetarna; han räknade upp att de kan jobba över, att de inte behöver vara hemma med sjukt barn, att de kan jobba mer när säsongen kräver det, att de kan koncentrera sig på jobbet eftersom de inte har småbarn och att de inte är karriärsugna.

Fredrik Reinfeldt lovade också att de mest utsatta pensionärerna, garantipensionärerna som inte har tilläggspension, vilka ofta är kvinnor över 85 år ska få ett förbättrat stöd. Hur stödet ska se ut återkommer regeringen till i höstens budget.
Han talade också om det tredje steget i skatteavdraget på 15 miljarder som moderaterna vill genomföra (läs i artikel intill).