Moderaterna vill att det så kallade tredje steget av jobbskatteavdraget hamnar på 15 miljarder kronor. Det betyder drygt 200 kronor mer i plånboken efter skatt för en kommunalare med 21 000 kronor i månadslön.

Enligt moderaternas partiledare och tillika statsminister Fredrik Reinfeldt ger förslaget runt 20 000 nya arbetstillfällen.
– Och sammanlagt med de tidigare stegen i jobbskatteavdraget ger det cirka 110 000 ytterligare i arbete, sa Fredrik Reinfeldt på en pressträff i Almedalen.

Regeringen har skickat ut två alternativ för skatteavdragets tredje steg på remiss, med skattesänkningar på 5 respektive 15 miljarder kronor för människor som har ett arbete.
Men med fredagens utspel föregår alltså moderaterna, med statsministern och finansministern i spetsen, höstens budgetförhandlingar med de övriga borgerliga regeringspartierna.

Om moderaternas förslag hamnar i höstbudgeten innebär det att den som har ett arbete med en månadslön på 21 000 kronor får en skattesänkning med drygt 200 kronor per månad från 2009. Tillsammans med de steg som redan genomförts av regeringen ger det en skattelättnad på sammanlagt 1 200 kronor i månaden. Men då har inte de ökade kostnaderna för höjningen av a-kasseavgiften eller det slopade avdraget för medlemsavgiften i facket räknats med.

Moderaterna vill också höja gränsen för den statliga inkomstskatten. Fredrik Reinfeldt pekar på att förslaget särskilt gynnar TCO- och Saco-grupperna. Idag går gränsen vid 28 800 kronor och moderaterna vill att den istället ska ligga vid maximalt 30 300 kronor, även om de kan komma att sätta den lägre.

Bolagsskatten bör också sänkas, tycker moderaterna (liksom folkpartiet som presenterade ett liknande förslag i söndags). Moderaterna vill att sänkningen ska finansieras genom förändringar av skatteavdragen för räntekostnader, vilket fick Svenskt Näringsliv att gå i taket.
De kallar förslaget för ett grundskott mot och ett kraftigt principiellt avsteg från svensk skattestrategi. Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström säger i ett pressmeddelande att förslaget är djupt olyckligt och att det visar på bristande kunskap om hur företag arbetar.