SVAR: Så bra att du gick tillbaka till chefen och berättade för henne hur du kände det! Det är inte så vanligt att man säger vad man tycker och tänker, så det är utmärkt att du vågade och därmed skapade en öppning till dialog. I och med att du faktiskt fick en ursäkt och försök till förklaring tror jag det finns hopp om en förändring hos er.
Ni bör ta hjälp av ert lokala ombud på arbetsplatsen och tillsammans göra en strategi för hur ni ska tackla problemet med chefens attityd mot sina anställda. Det låter som om där finns ett arbetsmiljöproblem i botten och att chefens attityd mot er förmodligen beror på något annat än dåligt humör. Hon vill nog inte heller ha det på det här sättet. Att facket ”gått med på” chefens ändringar av era scheman beror kanske på att ingen av er talat om för facket vad ni tycker om saken?