Flaskvatten

Stora multinationella bolag som Nestlé gör sig miljardvinster på flaskvatten. Coca Cola har torrlagt brunnar i Kerala i Indien när de använt lokalbefolkningens vatten. Kvinnorna där tvingas gå flera kilometer för att hämta vatten.
I USA däremot tillverkas flask-vatten till och med för hundar med fyra olika smaker.

Louise Ungerth
– Varför släpa hem tunga flaskor med buteljerat vatten när den billigaste hälsodrycken finns i en kran nära dig, undrar Louise Ungerth på   Konsumentföreningen i Stockholm.
Foto: Anders Lindh

I Sverige har det sedan 1992 skett en tredubbling av konsumtionen av buteljerat vatten. Nu börjar dock trenden vända. Försäljningen minskade förra året med tio procent. Även i USA, där invånarna dricker nästan fem gånger så mycket flaskvatten som vi gör, kommer nu reaktioner. Av miljöskäl har San Fransiscos borgmästare förbjudit alla stadens myndigheter att köpa in vatten på flaska.
I London försöker den nyvalde borg-mästare Boris Johnson förmå folk att dricka kranvatten. Svenska kommuner går över till att servera vanligt kranvatten. Kommunal har gjort det sedan länge.
– Folk har börjat fundera kring miljö och klimat, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm. Desto mer förvånande tycker hon att det är att apoteken börjar sälja flaskvatten. Vi kan till och med köpa flaskvatten med vitaminer, fastän det är lika enkelt att svälja en vitamintablett och skölja ner med vanligt kranvatten.
Hon ger mig dekaler och broschyrer med budskapet: Kranvatten är klimatsmart.
–  Jag vill inte skriva konsumenterna på näsan men ge dem en tankeställare. Flaskvatten är visserligen inte är den värsta miljöboven, men bidrar ändå till en ansenlig mängd utsläpp av koldioxid. Det handlar inte bara om transporterna utan även när vattnet produceras, förpackas och flaskorna ska återvinnas.

Den starka vattentrenden
handlar enligt henne om en stark marknadsföring från bryggerierna och att det allt oftare påstås att man ska dricka vatten jämt och ständigt för då blir man pigg. Den myten vill hon slå hål på.
– Man ska dricka vatten, när man känner sig törstig, säger hon.
Men källvatten är väl ändå bättre än kranvatten?
– Ibland kommer källvatten från samma källa som kranvatten. De mineraler som finns i källvattnet gör varken till eller ifrån för hälsan om man inte dricker våldsamt mycket.

Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket, varför lanserar ni flaskvatten, när andra slutar använda det?
– Det är en test på 100 apotek. Det är inte säkert att vi fortsätter. Vi har vatten i små flaskor, därför kunderna vill ha det. Man vill ta sina läkemedel eller mår bra av vatten. Men vi vet riskerna utifrån miljöskäl och ska ha kundundersökningar om detta.
Det finns dock en växande mottrend mot flaskvatten. I London pågår en designtävling för att skapa en vattenkaraff. Den ska massproduceras och fyllas med kranvatten på restaurangerna.

Flaskvatten

250%
Så mycket har koldioxidutsläppen ökat på 14 år. Produktion och transport av flaskor bidrar med uppskattningsvis 34000 ton av
växthusgasen koldioxid. Det motsvarar de årliga utsläppen från 12500 bilar. Stora utsläpp av växthusgaser kan leda till globala klimatförändringar.

Så här många liter flaskvatten dricker varje svensk per år, i genomsnitt.
1992 - 10,6
2002 - 19,5
2006 - 31,7
2007 - 30,9

Jordens vatten

Det mesta av jordens vatten är salt.
Sötvatten - 2,5%
Saltvatten - 97,5%

Det mesta av sötvattnet är snö och is.
Ytvatten, bäckar, sjöar, floder - 0,26%
Grundvatten - 30%
Is och permanent snö - 69%

Priset

2,8 öre litern
Det genomsnittliga priset för kommunalt kranvatten, från vattenverket via konsumenten och åter till sjöar och hav, är 2,8 öre per liter.

I hemmet
I genomsnitt använder varje person i Sverige 180 liter vatten/dygn:
65 liter till personlig hygien (dusch, bad, etc.)
35 liter till disk
35 liter till toalett
25 liter till tvätt
10 liter till övrigt
10 liter till mat och dryck

På bordet
Så mycket vatten går det åt till ett kilo...
...nötkött: 16 000 liter
...fläskkött: 5 900 liter
...ris: 2 700 liter
...potatis: 160 liter
...öl: 400 liter

Källor: Svenskt Vatten, Siwi och SIDA.