I dag är det egentligen miljöpartiets dag i Almedalen. Men de fyra borgerliga partierna stal en del av uppmärksamheten genom att för första gången lansera Alliansens dag under Almedalsveckan.
De fyra partiledarna höll en gemensam presskonferens och senare ett torgmöte där partiledarna stolt beskrev hur väl samarbetet mellan dem fungerar.

Alliansen genomförde seminariet ”Så vinner vi valet 2010”. Där medverkade bland andra partisekreterarna, moderaten Per Schlingmann, folkpartisten Erik Ullenhag, centerpartisten Anders Flanking och kristdemokraten Lennart Sjögren.
Det är de fyra som planerar hur samarbetet mellan partierna ska gå till.

Enligt Per Schlingmann var 2007 ett år fyllt med reformer och politiska beslut i regering och riksdag. Resten av 2008 ska nu användas till att försöka få väljarna att tycka att Sverige har blivit ett bättre land att leva i sedan Aliiansen tog över regeringsmakten.
– Vi ska lyfta fram att vi nu arbetar med att genomföra ett värderingsskifte i landet, säger Anders Flanking.

År 2009 blir enligt Per Schlingmann lite av ett mellanår eftersom det då är val till EU–parlamentet och Sverige ska vara ordförandeland i EU. Men arbetet med att skriva ett gemensamt valprogram inleds under hösten detta år.
Valåret 2010 ska valprogrammet vara klart och hjälpa Alliansen till ytterligare fyra år vid makten.
Men Alliansen som varumärke ska också säljas in genom egen tidning och olika kampanjer.
– Det första numret av tidningen kommer i höst. Sedan ska den ges ut 2–3 gånger per år och ha en upplaga på 150–200 000 exemplar, berättar Erik Ullenhag.

De fyra borgerliga partierna ska även stärka Alliansen som politisk rörelse ute i kommunerna.
– Vi har förstått att många vill engagera sig i Alliansen utan att vilja gå in som medlem i något av de partier som ingår. Vi ska göra detta möjligt, säger Per Schlingmann.
Partierna ska från och med nu och fram till valet agera mer gemensamt. I höst blir det en kampanjvecka där partiledarna återigen ska ut och resa tillsammans. Och det blir ständigt återkommande kampanjveckor fram till valet.

Bilden som ska spridas till väljarna är att den tuffa politiken med sänkt a–kassa och förändrade sjukregler har varit nödvändig för att få Sverige på fötter.
Alliansen ska försöka sälja in sig hos väljarna som en politisk kraft som kan samarbeta, fatta nödvändiga beslut och som har roligt tillsammans.
Valmanifestet ska behandla de centrala politikområdena som jobben, välfärden och miljön. Än så länge är inte partierna överens om exakt vilka frågor som ska finnas med i manifestet.

– Det blir svårare för oss denna gång än i valet 2006. Då ville vi väljas till att bilda regering. Nu ska vi försöka få regeringen omvald vilket är tuffare, säger Per Schlingmann.
Erfarenheten från regeringssamarbete mellan flera partier brukar vara att de mindre partierna förlorar och det stora partiet vinner på ett sådant samarbete.
Men det oroar inte Lennart Sjögren.
– Alliansen är en förutsättning för att vi ska få igenom kristdemokraternas politik, som exempelvis vårdnadsbidraget. Vi har allt att vinna på Alliansen.

Regeringsfrågan ska göras central fram till valet. Alliansen ska i alla möjliga och omöjliga sammanhang sprida bilden av en splittrad opposition som inte kan enas om en gemensam politik.
Under Alliansens dag i Almedalen var det stående skämtet att stackars Lars ( Ohly ) mobbas av Mona ( Sahlin ), Maria ( Wetterstrand ) och Peter ( Eriksson ).
Han fick inte vara med när Mona Sahlin och Maria Wetterstrand i tisdags gjorde ett utspel om att FRA–lagen om signalspaning ska avskaffas och att signalspaningen förutsättningslöst utredas om socialdemokraterna och miljöpartiet får bestämma efter valet.

I dag har de två partierna en gemensam debattartikel i DN där de tar avstånd från samarbete med sverigedemokraterna.
Lars Ohly var förvånad över att inte ha blivit tillfrågad om utspelet om att riva upp FRA–lagen. Men han känner sig inte mobbad på grund av debattartikeln i DN.
– Jag hade chans att vara med som undertecknare men tackade nej eftersom jag inte tycker att den tillför något. Alla etablerade partier, även de borgerliga, tar ju avstånd från sverigedemokraterna och vill inte samarbeta med dem.

Lars Ohly var i dag inbjuden att sitta i panelen när socialdemokraternas studenter höll ett seminarium i Almedalen om ”valvinst 2018”.
Han sa där att förutsättningen att vinna valet om 10 år är att bland annat utveckla demokratin och göra folk mer delaktiga i den politik som partierna vill föra.
Ingen vågade vid seminariet sia om vilka politiska frågor som är centrala om tio år, men klimatet, jobben och välfärden antogs vara viktiga då som nu.

Katrine Kielos, redaktör för Dagens Arena, tyckte att det finns skäl för socialdemokraterna att vara självkritiska när det gäller bristen på besked om vilken politik partiet vill föra efter valet 2010.
– Alliansen saknar folkets stöd men vet vilken politik den vill genomföra. Socialdemokraterna har folkets stöd men vet inte vilken politik partiet vill föra, sa hon.
Alliansens dag avslutades med stor mingel där alla bjöds in för att dricka vatten, öl och vin i hopp om att folkets stöd ska öka.