Socialdemokraterna och miljöpartiet har kommit överens om att FRA–lagen ska avskaffas om väljarna röstar fram en ny majoritet i riksdagen.
I ett gemensamt uttalande säger Mona Sahlin och Maria Wetterstrand att FRA–lagen är så misskött att det behövs en omstart med en bred parlamentarisk utredning där alla intresserade ska ha insyn i vad som händer.
Vid dagens presskonferens sa Mona Sahlin att hon tycker att signalspaning behövs.
– Men vi ska utreda i vilken omfattning, hur den ska gå till och vilken kontroll som behövs.

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly var tidigt ute och gav vallöftet att han tycker att FRA–lagen ska rivas upp om v får vara med och bilda majoritet i riksdagen.
Men han finns inte med kring den uppgörelse socialdemokraterna och miljöpartiet har gjort i dag. Enligt Mona Sahlin berodde det på att han inte fanns på plats i Almedalen när uppgörelsen gjordes.
Lars Ohly tycker att det är bra att socialdemokraterna nu lovar att riva upp FRA–lagen.
– Men jag vill ha garantier för att Thomas Bodströms gamla förslag är dött och begravt. Jag blir misstänksam då olika socialdemokrater sträcker ut händer åt regeringen i hopp om att hitta en kompromiss om den nuvarande FRA–lagen. Jag är rädd att socialdemokraterna på olika sätt försöker förhindra att ett avskaffande av FRA–lagen blir en stor valfråga.

Mona Sahlins besked vid presskonferensen var att socialdemokraterna inte på nytt tänker lansera förre justitieminister Thomas Bodströms förslag om signalspaning.
– Efter mycket diskussion kom den dåvarande socialdemokratiska regeringen fram till att det var ett dåligt förslag. Därför lade regeringen aldrig fram det förslaget, sa Mona Sahlin.