Hennes tal innehöll några klara besked:
– det blir ingen skattechock inom fastighetskatten för de allra flesta. Men för villor med taxeringsvärdet på mer än fem miljoner vill partiet höja skatten en procent.
– begränsningregeln inom fastighetskatten som i dag bara gäller för pensionärer ska utvidgas till att gälla för alla. Ingen ska betala mer än fyra procent av sin inkomst i fastighetsskatt.
– FRA-lagen om signalspaning vill partiet riva upp. Istället föreslår socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet en förutsättningslös utredning om hur signalspaning ska bedrivas och kontrolleras.
– Ett NATO–medlemsskap blir aldrig aktuellt för Sverige om socialdemokraterna får bestämma.
– Partiet kommer aldrig i någon parlamentarisk församling att samarbeta med eller göra sig beroende av sverigedemokraterna.

Mona Sahlins tal innehöll också ett ideologiskt försvar för den generella välfärden och en stark kritik mot den nuvarande regeringens värderingsskifte i politiken.
Innan Mona Sahlin gick upp på scenen fick ståupparen Henrik Schyffert tillfälle att gissla socialdemokratin och politiken i största allmänhet.
Schyffert sa att han var socialdemokrat. Han tyckte inte att partiet skulle ändra sig för mycket bort från den klassiska socialdemokratin som byggde på rättvisa och solidaritet. Han varnade för att de unga direkt skulle genomskåda om socialdemokraterna försökte framställa sig som ungt och modernt.

Mona Sahlin lovade honom senare att socialdemokratin aldrig skulle överge den generella välfärdspolitiken som enligt henne ska betalas av alla efter förmåga och finnas till åt alla efter behov.
Hon gisslade regeringen för att den lovade en jobblinje men att det nu utvecklas en bidragslinje där socialbidragen ökar och vårdnadsbidraget införs för att hålla folk hemma från arbetet.

Mona Sahlin och Lisbeth Palme i Almedalen 2008.
Mona Sahlin och Lisbeth Palme.

Hon avslutade sitt tal med att bjuda upp Lisbeth Palme på scenen. Samtidigt påminde Mona Sahlin om att det var 40 år sedan som Olof Palme klev upp på ett lastbilsflak i Almedalen och höll det första politiska talet där.
Hon berättade att hon som många andra unga gick med i Olof Palme och sedan så småningom blev socialdemokrat.
Och Mona Sahlin sammanfattade socialdemokratins ideologi då som nu:
– Vi arbetar för själen, hjärtat, jämlikhet och solidaritet.