Vem har stil? Har statsministerparet Fredrik och Filippa det när de kliver av flygplanet på officiellt besök i Kina iklädda chinos och flärdfria pikétröjor? Förvisso en prydlig fritidsuniform i Täbys övre medelklass men direkt utstickande i kinesiska regeringskretsar. Inte gör de detta utan att veta varför.

Har Göran Greider, Dalademokratens populäre ledarskrivare och vänstersossarnas egen poet någon stil, han som skulle önska att slippa allt vad kläder och mode heter?
Sjävklart. Lika lite som någon av oss kommer undan politiken så undkommer vi att bedömas av andra utifrån vad vi väljer att sätta på kroppen. Greider utan sitt yviga hår och sin rutiga skjorta skulle inte vara varumärket som vi vant oss vid det och lärt oss att förknippa med hans persona.
Greider, i sällskap med DN:s mångåriga liberala ledarskribent Barbro Hedvall är en oväntad och uppfriskande blandning. Dessutom är det allmänbildande i det lilla formatet. Till detta Stina Eidams karaktärsfasta och njutbara illustrationer.
För Greider, som liksom Göran Persson kommer från Vingåker, är kläder förknippat med löpande band, industrier, tvång.

Stil och PolitikHedvalls klädminnen är mer sinnligt laddade med smaker, känslor, dofter och människor. Kläder är privat, men det privata är som bekant politiskt, och kläder i dag är i högsta grad ett samhälleligt projekt. Mode och stil ger sköna slantar åt en växande skara som kan slå mynt av de omättliga behoven att synas, märkas, sticka ut eller passa in.
Resultatet är en skön mix av betraktelser, infall, minnen och reflektioner samt en och annan dikt av Greider. Det senare är sannerligen inte det sämsta.

Vinn Boken
Vi lottar ut 5 exemplar av Stil & Politik.
Skicka ett kort med bokens och ditt namn och adress till KA, Box 196 11, 104  32 Stockholm.
Eller SMS:a till 72 500. Skriv karb bok stilopolitik namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 3 kr. Senast 24 september 2008.