Vi är beredda att återuppta förhandlingarna, säger Kommunals andre vice ordförande Håkan Pettersson.
Kommunal drar alltså tillbaka sina stridsåtgärder, åtminstone så länge förhandlingar pågår. BuA.s vd Peter Jeppsson räknar med att all trafik i Stockholm ska ha återgått till det normala inom ett dygn.
­

– Allmänheten har lidit. Det är skönt att kunna konstatera att vi nu åter kan bistå allmänheten med vår service, säger Peter Jeppsson.
Det nya läget innebär också att Kommunal skjuter på de kommande varslade stridsåtgärderna i Västerbotten och Skåne ett dygn i taget, så länge parterna förhandlar.
Skulle förhandlingarna stranda kan Kommunal utlösa sina varsel på nytt.

Blir det inte en väldigt osäker situation för Kommunals medlemmar när stridsåtgärderna dras tillbaka men något avtal inte är klart?

­ Självklart är det så. Men vi har kommit till förhandlingsbordet för att vi vill försöka lösa det här, säger Håkan Pettersson.

Det var på torsdagen som arbetsgivarna plötsligt kontaktade Kommunal för att diskutera ett nytt bud. Det innehöll bland annat:

  • Ett ytterligare påslag i lönebudet med 0,2 procentenheter
  • Ett förslag om ramtiden. Arbetsgivarna erbjuder en kortad ramtid till 13 timmar för förare i ren stadstrafik, ingen ändring för övriga. Kommunal vill ha en ramtid på 13 timmar för alla på avtalsområdet.
  •  Ett förslag om dygnsvilan. I stället för att som i dag få korta dygnsvilan från elva till nio timmar vid tre tillfällen per vecka föreslår arbetsgivarna att de ska få göra det max tre timmar per vecka och högst med två timmar vid samma tillfälle. Kommunal vill ha dygnsvila på elva timmar utan undantag.

Parterna diskuterade budet under ett par timmar på fredagseftermiddagen.
Ingen av förhandlarna vill ge några signaler om hur nära eller långt i från varandra de stod.

I går sades det från arbetsgivarhåll att ert bud inte var förhandlingsbart. Vad har ni pratat om?

­ Vi har sträckt oss så långt som det är möjligt. I dag har det handlat om att fila på det förslag vi har gett, säger Peter Jeppsson, BuA.

Har du samma bild Håkan Pettersson?

 Vi konstaterar att vi hart fått det här budet. Men i förhandlingar är allt möjligt. Vi fortsätter på måndag.

Busstrejken i Stockholm varade i fyra dagar.