Saltå Kvarn, som sedan 60-talet odlat spannmål ekologiskt och biodynamiskt, har nu samlat 140 recept i en bok. Lättare maträtter, bröd och kakor, alla med bönor, linser, gryn, frön, fullkorn, nötter och frukt som bas.
Vi har hämtat 5 läckra recept för sommarköket.
En räk- och avokadosallad med bovete. Bovete har en mild nötig smak och är ett bra och billigt alternativ till bulgur, qinoua eller pasta i exempelvis sallader.
En enkel senapsdressing går snabbt att göra och räcker till många sallader.
Goda och lättbakade kex, bara att röra ihop degen med en gaffel och ingen jästid.  Till det passar en het bönröra att bre på. Kexen kan serveras till salladen, som mellanmål eller som nyttigt alternativ till chips och dipp.
En citrongul kaka med sesamfrön i stället för ströbröd och där smöret bytts ut mot yoghurt och solrosolja är gott till kaffet.

Bovetesallad med citron, keso och räkor
Detta behöver du till fyra portioner:
2 ½ dl kokt bovete
500 g oskalade räkor
2 bifftomater
1 liten vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 kruka koriander
4 msk olivolja
pressad saft från 1 citron
salt och vitpeppar
ruccola
1 avokado
groddar
rostade pumpakärnor
keso

Gör så här: Koka bovetet enligt förpackningen. Skala räkorna. Hacka tomaterna i små bitar och klipp persilja och koriander fint. Blanda ihop tomaterna, bovetet och örterna. Blanda olivolja, citron, salt och peppar och häll det över boveteblandningen.
Blanda allt med ruccola och avokado. Strö över räkorna och toppa med groddar och rostade pumpakärnor. Servera med keso.

Senapsdressing
2 ½ dl god rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk italiensk salladskrydda
en nypa socker
en nypa salt
några varv med svartpepparkvarnen

Gör så här: Blanda ihop allt i en flaska och skaka väl. Förvara i kylskåp.

Knäckekex med tre sorters frön
Detta behöver du till cirka fyrtio rutor:
5 dl vatten
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 msk mörk sirap
1 msk salt
2 dl solroskärnor
6 dl rågmjöl
6 dl dinkelsikt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda till en smidig deg. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del så tunt du kan. Lägg över hela kakan på en plåt med bakplåts­papper och sporra ut rutor.
Grädda cirka 10-12 minuter.

Het bönröra med koriander
1 burk vita bönor
1-2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad koriander
½ tsk sambal oelek
½ dl olivolja
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar

Gör så här: Mixa bönorna tillsammans med olivoljan och vitlöken. Blanda i koriander och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera till knäckekexen.

Citronkaka med sesamfrön
Detta behöver du till tolv portioner:
3 ägg
2 dl socker
1 dl naturell yoghurt
1 msk honung
rivet skal av 3 ekologiska citroner
½ dl solrosolja
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sesamfrön
1 msk råsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg och socker till en fluffig vit smet. Rör i yoghurt, honung, citronskal och solrosolja.
Blanda i en separat skål ihop vetemjöl och bakpulver och vispa till sist försiktigt ned detta i smeten.
Smörj en form med löstagbara kanter och strö sesamfrön på botten och kanter. Spar 1 msk till själva kakan.
Ös ned smeten i formen, strö över råsocker och sesamfrön och grädda den i 30 minuter.
Tag ut kakan och låt svalna.

Frön som förnöjer

Bovete. Ört som liknar sädesslagen men är mer lättsmält. Rik på mineraler. Innehåller ett färg­ämne som kan irritera ögonen och därför bör man skölja vetet i hett vatten före tillagning.
Sesamfrön. Kommer från frökapslarna i ett stäppgräs. Innehåller mycket järn och kalcium, men även selen, E- och B-vitaminer, karotin och kalium. Är rika på protein.
Linfrön. Kommer från den blå linblomman. Rik på protein, fibrer, miner­-aler och nyttigt fett. Stora mängder, mer än 2 matskedar per dag, kan vara skadligt.
Pumpakärnor. Frön från pumpan med mycket kalium, magnesium, fosfor, järn, zink, betakarotin och nyttigt fett.
Solroskärnor. Skalade frön från solrosen. Innehåller  mycket nyttiga fettsyror som omega 6, E-vitamin samt protein och mineraler.