För femton år sedan var det vanligare att bara ställa ut två plaststolar på balkongen men idag vill allt fler att det ska se designat ut. En trivsam balkong höjer dess­utom värdet på din lägenhet. Här kommer några tips på hur du skapar en fin balkong:

Bestäm ett tema. Ta gärna någon plats du tycker om att vara på. Bra teman är till exempel stranden, djungeln, orientaliskt eller Medelhavet. Sedan låter du fantasin flöda! Medelhavskänsla kan du till exempel skapa med oliv- och apelsinträd och bougainvillea. Ett färgtema kan också vara bra att ha, så att inte blommorna skär sig mot varandra.

Krukor och jord. Att ha bra plant­-eringskärl är viktigt. Skaffa frosttåliga krukor om de ska stå ute året runt. Trälådor fungerar bra, de klarar kylan på vintern. Man kan hitta gamla ovanliga sådana i antikaffärer.
Det är viktigt med dränage i krukan. Den bör ha ett hål i botten och grunda gärna med lecakulor innan du häller på jorden. Vattna så att du har en jämn fuktighet. Gödsla och använd bra jord.

Välj rätt växter. För att spara pengar är perenner (fleråriga växter) bra att ha som grund i dina krukor. Sedan kan du komplettera med säsongsblommor som penséer på våren och sommarblommor på sommaren,
Anpassa dina växter efter läget, har du norrläge kan du till exempel inte ha ett persikoträd och i söderläge inte skuggväxter. Har du markis nere hela sommaren ska du ha växter anpass­ade för skugga men värme. Vill du ha klättrande växter fungerar klematis och kaprifol bra.
Var inte rädd för att förena nytta med nöje och blanda in grönsaker bland blommorna. På balkongen kan du till exempel odla ruccola, ha en hink potatis eller rädisor i balkonglådorna. En liten kryddträdgård är dekorativt och gott till matlagningen.

Tänk på vikten. Överbelasta inte din balkong. Är du osäker på hur mycket vikt din balkong tål kan du kontakta Boverket eller din kommuns byggnadsnämnd.
Kontrollera med fastighets­ägaren om det finns regler för hur du får hänga dina balkonglådor – innanför eller utanför räcket.