De första timmarna av sommarlovet leker barnen bluff på Långbrodalsskolans gård i Älvsjö, söder om Stockholm. De balanserar på kanten runt klätterställningen för att inte nudda marken.

Yvonne Kinderås som jobbat med barn i 30 år ser att lekar går igen. Hon nämner bolla gris, sten sax påse, sätta svansen på grisen och hela havet stormar. Ibland är namnen nya och barnen hittar på nytt.

Men dator­erna har förändrat vanorna.
– Förr var det roligt att gå ut och leka, så är det inte i dag. De behöver mer hjälp med att hitta på saker, fantasin är mindre, säger Yvonne Kinderås.
Hon vet att barnen lär sig mycket med datorerna, men mycket datorspel gör att det blir mindre tid att öva sig socialt. Ändå föredrar hon dator- och TV-spel framför mindre spel som gameboy, som gör att barnen avskärmar sig mer. Hennes tips är att införa skärmfria dagar.
– Om barnen tvingas ifrån spelet har de tråkigt en stund. Sedan kommer de på något. Leken är viktig för att stimulera fantasin, bearbeta och våga testa saker, säger Yvonne Kinderås.

När hon var barn byggde hon kojor med mattor som hon fäste på tvättlinor. När vi följer med barnen till skogen börjar de snart bygga en koja med grenar under en blommande kastanj. Innan de går därifrån rasar de den. Det är det roligaste…

4 böcker med lekar

Sommarlov, handbok för bästa sommaren
Adam Dahlin, Daniel Ericsson, Lisen Adbåge (Rabén & Sjögren)
Betyg: 4 KA
Sommarlov är boken som gör gräsmattan till ett nöjesfält, skogen till ett spännande äventyr och stranden till värsta solresan. Här finns mängder av tips på kul lekar för skogen, strand­en, gräsmattan, stan, resan, ängen och ån. Från 6-12 år.

Buskul lekar för större barn
Trish Kuffer (Brain Books)
Betyg: 2 KA
En tegelsten med tips på vad man kan göra när det regnar ute, i köket, ute, i bilen och pyssel. Här finns recept på mat, fingerfärg, lera och papier-maché. Och tips för planering och materialförråd. Men trots att boken har allt, inspirerar inte 371 sidor helt i svartvitt. Från 6-10 år.

Lekfullt, aktiviteter ute, inne och i bilen
Josefin Ahlström, Anna Nyblaeus och Anna Dahlstrand.
Betyg: 5 KA
Vad ska vi göra? Massor av svar på frågan finns i den här boken. Färg­glada kapitel med lagom mycket text lockar till klassiska lekar, pyssel i kök­et, rollspel, naturäventyr, klipp och klistra. Här väcks lusten! Från 6-12 år.

Sommarlovsskoj
Gallie Eng (Natur & Kultur)
Betyg: 3 KA
Kända och okända lekar som gör resan kortare. Eller muntrar upp en regning dag i stugan. Här finns tokgåtor och gissningslekar, men också skoj och lite bus.  Många tips i en tunn bok som är lätt att ta med på resan. Från 8 år.