1 Varför tycker du att vatten och avlopp ska skötas av det offentliga?
– Vatten är en grundläggande mänsklig rättighet. Det påverkar hela samhället, kommunernas existens, allt ifrån våtmarker och avlopp till att planera nya bo-stadsområden. Sköts det av privata företag kan inte politikerna ta det nödvändiga ansvaret.

2 Stockholm Vatten har sålt ut delar av sin verksamhet. Hur kommenterar du det?
– Det är bedrövligt och ett kortsiktigt tänkande. Jag störs över den här tilltron på marknadskrafterna. De ska inte styra över något så viktigt som vatten.

3 Hur ska vi behålla en god kvalitet på vatten och avloppshantering?
– Jag tror på kommunalförbund, att kommuner samverkar, samordnar forskning, utveckling och resurser. Ett bra exempel är VA SYD, där Lund och Malmö gått ihop om va-driften.

4  Det franska företaget Veolia är en bättre arbetsgivare säger Kommunals företrädare i Norrtälje. Är inte medlemmarnas trivsel ändå viktigast?
– Jag har respekt för vad han säger. Det signalerar att kommunen inte klarat av att vara en god arbetsgivare.  Den största utmaningen som Sveriges kommuner och landsting står inför är att ha en god personalpolitik.

5 Vad tycker du om att apoteken säljer flaskvatten?
– Det verkar som de ska bli  trendiga. Vatten har blivit en så stor business. Kommunal har valt att servera gott kranvatten sedan nära tio år tillbaka.

6 Tillgång till rent vatten har engagerat dig i åratal, varför?
– Ett av skälen är att i många länder går flickors tid åt att hämta vatten, de har inte chans. Att flickor får gå i skolan är avgörande för samhällets utveckling.

7 Hur ska de över en miljard människor som saknar vatten få tillgång till det?
– Regeringarna måste påverkas så de satsar på vatten i stället för exempelvis militära ändamål. Privata företag är inte lösningen. De försvinner när de inte kan göra vinst på fattiga. Offentliga anläggningar kan däremot samverka i partnerskap precis som i Lund och Malmö.

ID: Ylva Thörn

Ålder: 53 år.
Yrke: Undersköterska, Kommunals förbundsordförande och ordförande i ISKA, Internationalen för stats - och kommunanställda. Familj: Maken Lasse Thörn och sonen Viktor, 14 år
Bor: Segeltorp, Stockholm

Tre måsten om vatten

Att det finns möjlighet att bada i en sjö.
Möjlighet att duscha och få känna sig ren.
Möjlighet att få koka sig en kopp gott kaffe.

Fem snabba svar

VATTENSKIDOR / LÄNGDSKIDOR
MEDELHAVET / MÄLAREN
SEGELBÅT / RODDBÅT
KRANVATTEN / CHAMPAGNE
KÖTTBULLAR / MUSSLOR