Arbetsgivarna Busslink och Swebus begärde att Kommunal undantar busstrafiken i Nacka, Värmdö, Norrtälje ersättningsbussarna i Nynäshamn.
Men Kommunal gick bara med på att undanta ersättningsbussarna till och från Nynäshamn. Förbundet tycker att effekterna av strejken skulle ha förlorats om facket hade gått med på arbetsgivarnas övriga önskemål om dispenser.

– Om bussarbetsgivarna vill visa samhällsansvar kan de göra det genom att skriva på ett avtal som motsvarar det som de kommunala bussarbetsgivarna tecknat, det vill säga ett avtal med rimliga löner, tryggare arbetsmiljö och bättre villkor för vår våra medlemmar i privata bussföretagen. De privata bussföretagen ska inte kunna konkurrera med lägre löner och sämre anställningsvillkor, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige i pressmeddelande.

Tisdag den 1 juli vid midnatt bryter strejken i busstrafiken i Stockholms län ut. Sedan tidigare finns undantag färdtjänst, handikapptransporter och trafik för att säkerställa barn– och ungdomsverksamhet.