Det hela började med att Titti Bruun skrev till Christian Ohlsson, sektorschefen för vård och omsorg i Lerums Kommun, om att det är en skam att låta Attendo bedriva vården.

Sedan ett och halvt år tillbaka arbetar hon för Attendo som driver Ekebackens demensboende. Attendo har även hand om det intilliggande ålderdomshemmet Sävegården. Där tog företaget bort nattpersonalen. Varje kväll får i stället en av de två i nattpersonalen på Ekebacken gå dit.
Det har hänt att Titti Bruun blivit kvar på Sävegården ända till halvett på natten.
– När en av oss går till Sävegården blir den andra ensam med 20 dementa på Ekebacken. Samtidigt kan det vara 7-8 dementa som man ska lägga helt själv. Så larmar någon av de boende och ramlar innan man hinner dit. Vi har aldrig skrivit så mycket fallrapporter.

En av de två sista nätterna hon arbetade på Ekebacken ramlade en tant som var nästan blind.
– Hon låg i tjugo minuter nedanför sängen innan hon fick hjälp. Det kunde lika gärna vara din mormor eller min mamma. Hade vi varit två hade hon kanske inte ens ramlat.
I brevet till Christian Ohlsson skriver hon om hur kontinuiteten lyser med sin frånvaro och hur dementa är ensamma med sin oro. ”Det yttersta ansvaret ligger faktiskt på dig”, anser hon. Han i sin tur skrev tillbaka att detta inte är någon kommunal fråga.

Titti Bruun säger att när hon arbetat kommunalt har cheferna alltid prioriterat full bemanning på natten.
– Vi vågade knappt gå ut med soporna på den tiden.
Enligt henne har personalen föreslagit olika lösningar, till exempel att kvällspersonal ska stanna längre, men svaret har blivit nej och att det inte finns pengar.

Nu är Titti Bruun uppsagd av personliga skäl. Kommunal lokalt vill inte yttra sig eftersom förhandlingarna med Attendo inte är slutförda.
Verksamhetschefen Annci Romell på Ekebacken hänvisar till Charlotte Dimming på Attendos huvudkontor. Hon sköter presskontakterna. Hon säger att Attendo inte yttrar sig i enskilda ärenden men att det aldrig är enda orsak till en uppsägning.

Titti Bruun har arbetat tretton år i vården och är nu tjänstledig utan lön, eftersom hon vägrade att låta sig omplaceras till dagtid under uppsägningstiden. Därmed förlorar hon 15 000 kronor i månaden. Hon är ensamstående med tre tonårsbarn.