Dagmar Måntelius– Jag vill berätta om hur utsatta de gamla och vårdbiträden kan vara. Jag hoppas att det kommer fram att den gamla människan inte har något att säga till om. Många vårdbiträden går in i yrket för att de inte fått något annat, alla jobbar inte med hjärtat. Gamla missköts, vårdbiträdena orkar inte bry sig, de ska hinna för mycket på kort tid och de gamla blir behandlade som paket.

Vem ska läsa den?
– De som arbetar i vården, anhöriga, tjänstemän och politiker. Många tror att de gör så bra för de gamla, men de lyssnar inte på dem. Flertalet kan faktiskt tala om själva vad de vill. Jag hoppas att de som arbetar i vården förstår att de gamla behöver omtanke, kärlek och tid. Att det inte bara är att byta blöja och gå ut igen.

Hur kan sådana övergrepp ske som du beskriver?
– Det kan man fråga sig, det är tio år sedan jag jobbade i vården, sedan dess har det varit mycket utbildning. Men övergrepp sker fortfarande, de gamla får inte välja hur mycket gröt de ska ha, om det ska vara lingonsylt eller äppelmos. Mobbning är vanligt, i boken blir Kristina utfrusen när hon sätter sig emot att de äldre ska duscha när de vill bada. Flera av mina arbetskamrater har mobbats, en blev utbränd som i boken.

Är det här egna erfarenheter?
– Till viss del, jag jobbade i tio år vården. Det fanns inget annat så jag tog ett städvik precis som Kristina i boken. Jag fastnade för yrket, vikarierade som vårdbiträde, fick deltid och sedan heltid på ett äldreboende i Borlänge. På slutet gick jag ner till 75 procent, det var tungt med många sjuka. Då hade jag undersköterskekompetens, och hade praktiserat på andra ställen. Som fackligt engagerad fick jag höra andras erfarenheter. Jag blev inte utbränd, men mådde dåligt och slutade vid 63.

I boken är det svårt att jobba fackligt, varför?
– Mycket beror på enhetschefen, för oss var det svårt att hävda arbetstiderna. I boken går Kristina en utbildning, hon blir utan motiv omplacerad så att hon inte får använda kunskaperna och får andra arbetstider. Facket kunde inte göra något och försökte inte heller. Det är påhittat men grundar sig på hur anställda blir behandlade.

Hur vill du själv bli vårdad?
– Jag vill dö knall och fall, inte sitta hemma med hemtjänst eller på ett äldreboende där jag tvingas till midsommarfirande och lyssna på Små grodorna.

(Boken kan beställas från dagmarm@telia.com.)