– En del har redan tidigare haft arbetskläder, andra inte, säger Barbro Johansson, verksamhetschef i ett av kommunens två hemtjänstdistrikt.
– Inte minst med hänsyn till smittrisken är det bra med arbetskläder som inte tas hem och tvättas hemma.

Kläderna är skrynkelfria, tvättas i 70 grader och är sydda så att de går att röra sig ledigt i. De anställda hämtar ut nya varje dag, och lämnar de använda till tvätt. Det kostar 1600 kr per år och anställd.
– Jag tycker det är jättebra, men jag har hört en del som vägrar bära dem. Vi har ju inte fått påverka hur de ska se ut. Men det är skönt när man t ex ska gå bort direkt efter jobbet att slippa gå i arbetskläderna, säger Nina Bergström, undersköterska i Gideonbergs hemtjänst.
Pengar till inköp finns med i budgeten för varje enhet, och man räknar med att alla ska ha fått kläder senast nästa år.

Det finns inga krav på privata entreprenörer inom hemtjänsten att de ska erbjuda sina anställda fria arbetskläder som tvättas på jobbet. Men ännu är 62 procent av hemtjänsten i kommunal regi (ProAros). Kundval infördes i januari i år.