1. Chimamanda Ngozi Adichie
En halv gul sol (Bonnierpocket)

I en recension härförleden beskrevs böcker man inte tror att man vill läsa, men älskar när man väl läser dem.
Hade den handlat om den här boken hade det kunnat stå ungefär så här: Det är en släktroman om två systrar och deras närmaste före, under och efter Nigeria-Biafrakriget, för folk som inte läser släktromaner om två systrar och deras närmaste före, under och efter Nigeria-Biafrakriget.
Här finns kärlek, politik, historia. Det är en del av en nutids­historia som vi i vår del av världen dessvärre ofta har liten kunskap om.
Här får vi den bland annat via tvillingsystrarna Olanna och Kainenes ögon. Två systrar som lever vitt skilda liv men förs närmare varandra av svåra prövningar.

2. Ian McEwan
På Chesil Beach (Ordfront)

Edward och Florence gifte sig för några timmar sedan. Nu sitter de i hotellrummet strax ovanför Chesil Beach på den britti­ska sydkusten och äter bröllopsmiddag på tu man hand.
De älskar varandra och passar så bra ihop. Men i takt med att maten äts upp växer spänningen.
Det är 1962 och Edward kan knappt bärga sig inför den ­stundande kärlekspremiären. Flor­ence mat växer i munnen. Äcklet över den fysiska närheten som snart är oundviklig äter sig igenom henne.
En annan författare hade gett historien om Florence och Edward 400-500 sidor. Ian McEwan har destillerat den till sin fulländning strax under 200. Det är tätt, tätt, som i det bästa av kammarspel.

3. Carina Rydberg
Den som vässar vargars tänder (Bonnierpocket)

Det som börjar som en intressant betraktelse över något mänsk­­­ligt apart förvandlas snart till en lika fantastisk som obehaglig berätt­else om utsatt­hetens och ondskans väsen. Tvill­-ingarna Sonya och Jannis är offer och förövare i ett.
Carina Rydberg låter ett kyligt och sakligt berättande gå rakt in i kroppen.
Det kryper av olust under läsningen, men boken går inte att slita sig ifrån. Jag sträckläser.

4. Haruki Murakami
Fågeln som vrider upp världen (Norstedts pocket)

Berättelsen startar i köket där hemmamannen Toru Okada kokar pasta när han störs av ett telefonsamtal. Det är början på en allt annat än spikrak historia som sträcker sig över 700 sidor.
Haruki Murakami skapar förväntan hos läsaren redan på de första sidorna. Andnupen läser man vidare.
Inte ens när det hela tagit slut har han gett oss alla svaren, men glimtvis, långt efter det att bokpärmarna stängts kan insikterna dyka upp.
Murakami skapar ett surrealistiskt myller av fantasterier och icke-realism.
Okada och hans frus katt är försvunnen. Snart försvinner också hans fru och in på planen kliver istället de dekadent-sofist­ikerade systrarna Malta och Kreta.
Okada klättrar ner i en torrlagd brunn på sin bakgård för att försöka nå klarhet i hur allt hänger ihop. Det bästa man kan göra är att klättra ner med honom.

5. Sara Kadefors
Fågelbovägen 32” (Piratförlaget)

Hur agerar man för att vara en bra människa? Karin i romanen är knappast en förebilds­karaktär, trots att hon mer än allt annat vill vara den goda. Den som hjälper.
Hon är läkare med extrajobb på en mottagning för flyktingar. Där kommer hon i kontakt med Katerina som är i Sverige utan uppehållstillstånd. Karin vill hjälpa och ”tar hem” Katerina.
Maktförhållandet mellan de båda kvinnorna står i centrum. Karin hamnar i en livskris och hela hennes självbild rämnar med Katerina i det egna hemmet.

6. Martina Lowden
Allt (Pocketförlaget)

”Allt” går naturligtvis inte att beskriva. Om det hade varit lätt gjort hade den inte varit lika bra som den är.
För att ändå försöka kan man säga att ”Allt” är som en injektion rakt in i hjärndelarna. På ytan kan texten vissa gånger kännas meningslös. Andra gånger spränglärd. Ofta är det väldigt roligt. Och det är konstant intressant.
Martina Lowden skriver och ordnar verkligheten. Hon kategoriserar och skriver listor. Mycket handlar det om språket och orden. Hur bokstäver ser ut och hur de låter. Det är referenser till litteratur, filosofi, film, musik och ordböcker. Författar­jaget älskar ordböcker.
Allt filtreras till journalform, dag för dag, vecka efter vecka, 2003-06.
Är det en roman? Dagbok? Journal? Anteckningar? Det spelar ingen roll. En bok är  det i alla fall.

7. Ninni Holmqvist
Enhet (Norstedts)

Du är inte behövd. Du är inte behövd eftersom du är femtio år (sextio om du är man) och aldrig fått något barn.
Dorrit är en av dem som inte längre behövs ute i samhället. Det är dags för henne att hämtas för att hon ska tvingas tillbringa sin sista tid på Enheten. Alltså på Andra reservbanks­enheten för biologiskt material.
Där blommar blommorna ständigt, maten är vällagad och förströelserna många. Samtidigt som det utförs experiment av varierande slag på alla de icke-behövda barnlösa människor som hämtats dit. De kan bli organdonatorer eller försökskaniner för nya mediciner.
Det är en skruvad story som lyckas säga en hel del om vår samtid och vår syn på människans värde.

8. Gun-Britt Sundström
Maken (Bonnierklassiker)

Generation efter generation upptäcker Gun-Britt Sundströms ”Maken” (1976) som numera går under kategorin klassiker.
Närhetens glädje, kärleksruset, den lugna tysta tryggheten, bråken, svartsjukan, längtan… allt finns där och är naturligtvis precis sig likt då som nu.
Martina och Gustav träffas och blir kära, även om Gustav är lite mer kär medan Martina stund­om känner sig instängd. De är ihop, det tar slut, de hittar tillbaka till varandra, blir osams.
Gun-Britt Sundström har skrivit en kärlekshistoria att känna igen sig i, och som aldrig någonsin blir banal.