Det viktigaste är förstås inte om fötterna är vackra. Fel vardags­skor kan göra fötterna illa och leda till att du går fel och snedbelastar kroppen. Huvudvärk, ont i ryggen, nacken med mera kan bero på att fötterna inte har det bra.
Lena Jons­son, fotvårdsspecialist i Hudiks­vall, har sett det mesta i fotväg. I 34 år har hon arbetat med fötter, hjälpt diabetiker och andra patienter. När vi kliver in i fotvårdens lokaler på Hudiksvalls sjukhus, ser vi att hon kastar en blick på våra skor.
– Det är en yrkesskada, säger hon.

Lena Jonsson
Fotvårdsspecia­listen Lena Jons­son i Hudiksvall har arbetat med fötter i 34 år.
Foto: Anna Alverhag

Det finns mycket av mode i skor, och just nu är Lena bekymrad över att de gamla träskorna verkar bli inne igen. Hon är också missnöjd med reklam om ”anatomiska” eller ”ortopediska” sand­aler.
– Sandaler där man trär i foten är svåra att få med sig. Man måste knipa med tårna när man går och hälen blir överbelastad på grund av att den rör sig ohämmat. Även om det finns en rem runt hälen blir skon inte tillräckligt stabil.
Lena är van att tala om fötter och skor, brukar hålla föreläsningar för bland annat sjukhus­anställda på friskvårdsdagar.

Vi står i trapphuset och ser sjukhusets anställda kliva upp och ner för marmortrappan.
Lena känner de flesta, och kommenterar oblygt deras val av skor. Foppatofflor får högljutt underkänt som arbetssko:
– En del gillar dem för att de är lätta och breda. Men de är av härdad plast och efter en tid sitter de för löst på foten samt blir nedtrampade.

Fotvård
Fötterna ska vara torra när du filar bort förhårdnarder.

Olika modeller av hela läderskor får godkänt, medan sandaler, även om de ser sköna ut, får henne att muttra och rynka pannan. Sandaler ger inget stöd åt hälen, som får hårda kanter och besvärliga sprickor.
– När jag tog hit en firma som säljer arbetsskor i höstas förbjöd jag försäljaren att ta med sandaler. Han var missnöjd, men fick till sin förvåning sälja 38 bra arbetsskor.

Inne i lokalen visar Lena vilka redskap hon tycker man ska ha hemma för sina fötter: En fil, av typen sandpapper, smärgelduk, absolut inget rivjärn. Och en bra nageltång. Man ska fila fötterna när de är torra och man ska klippa tånaglarna rakt, absolut inte klippa ner hörnen, bara fila av dem. Och sen smörja, med någon kräm, lotion eller olja.
– Glöm inte bort strumporna. De får inte vara för små, och bör ha mycket ylle eller bomull i sig. Nylonstrumpor är som plast.

Fotvård
Torka mellan tårna så håller du fotsvampen borta.

Innan jag
och fotografen lämnar Lena Jonsson och hennes kolleger tittar vi efter vad de själva går i för skor. Tre av de fyra på plats har valt en lågsko från Arbesko, modell 3447 med kardborreband, gel i sulan och hel hälkappa.
– Det finns nog andra fabrikat också, men den här har jag haft i flera år, säger Lena Jonsson.

Nytt liv åt trötta fötter

Ta ett fotbad och använd flytande tvål eller såpa istället för salt som torkar ut.
Tvätta fötterna när du duschar, nöj dig inte med att låta smutsvattnet strila över fötterna. Och torka ordentligt mellan tårna. Fotsvampen trivs i fukten.
Smörj med lotion eller kräm.
Kanske behöver du inlägg? Fotvalven sjunker ned när man blir äldre.
Har du tjocka naglar och liktornar, sök proffshjälp hos utbildad fotvårdsspecialist. Där får du lära dig hur du själv kan hålla fötterna friska.

 

Hela skor är bra skor

Undvik sandaler, välj skor med hel hälkappa och svikt i sulan. Foppatofflor är bara OK på badstranden.
Välj strumpor i rätt storlek med markerad häl och mycket naturmaterial i, gärna tå-strumpor (som fingervantar). Ingen hård resår. Aldrig barfota i skon.
Tänk inte bara på skons längd, utan också på bredd och "takhöjd" för tårna. Fråga efter smalare eller bredare läst i affären.
Bra yrkesskor kan man hitta i affärer där man säljer arbetsskor. Bra skor och strumpor finns också i en del sportaffärer - idrottare vet hur viktiga fötterna är.