Redan i februari brann beslutsamhet och vilja i ögonen på Komi-Formvinnarna Marita Tunemar, EvaLena Kaneberg och Hella Persson.
Efter 12 veckor med Beas mathållning, träning och peppning formligen lyser det om dem. Fräscha och stolta anländer de till Kommunal på Hagagatan i Stockholm, för nu är det upp till bevis. Jodå, Bea kan inte vara annat än nöjd. Tjejernas kämpaanda har ju lett till, med Beas egna ord, ett ”kanonpositivt” resultat på de sedvanliga fett- och flåstesten. Det är nästan med en tår i ögonvrån hon meddelar resultatet:
-Kilona ni gjort er av med var i princip rent fett. Och det är en fantastisk skillnad på kondisen. Ni har nu den kondition ni behöver för att orka med jobb och fritid på ett bra sätt. Suveränt.

Vid kaffebordet
bubblar tjejerna glatt på om träning, kostdisciplin, fallgropar och flyt. De har ju kämpat på var sitt håll i Öregrund, Enköping och Finspång under våren. Men självklart har de mejlat varann, särskilt när de velat gnälla lite. Visst var resan tuff, om än väl värd mödan!
– Jag känner inget sötsug alls idag, berättar Marita ivrigt.
– Nu räcker det med att jag LUKTAR på en godisbit. Och choklad, tycker jag nu bara smakar stearin…
EvaLena är förundrad över att så lite kan göra så mycket. Hon känner sig aldrig hungrig med de nya matvanorna. Och hon har klarat av att jogga, vilket hon förr tyckte var en otänkbar syssla:
– Att sättas under press har varit väldigt nyttigt. Från Bea, från KA:s läsekrets som följt oss på nätet och från jobbkompisarna, som även har peppat mig.
Medan Hella är så glad över att hon kom över tröskeln hon stod och stampade på när hon skrev till Komiform och ville få hjälp.
– Jag hade en rejäl övervikt från början, men lyckades gå ned 15 kilo på egen hand. Samtidigt som jag slutade röka…Men så tog det stopp och jag kom inte vidare. Inte förrän jag hade turen att vinna Bea för 12 veckor!

Bea förklarar grundtanken
bakom KomiForm:
– Man ska undvika extrema rutiner när man vill ändra livsstil. Det kan ju gå bra ett tag, men vad händer när hårdträning eller smaldiet bryts en dag? Man bör kort sagt skaffa sig hållbara rutiner, som man mår bra av och kan leva med också i framtiden.
Det handlar alltså inte bara om att få en duvning på 12 veckor, utan om att skaffa sig nya vanor för resten av livet. Vilket kräver ett nytt ”tänk”.
– Nu har tjejerna fått kunskap och redskap för att göra bra val varje dag och klara sig vidare på egen hand. Framför allt har de fått lära sig att lyssna på sina egna kroppar och att prioritera sig själva. Annars orkar man heller inte att finnas till för andra.

Helena PerssonID: Helena ”Hella” Persson
Ålder:
25 år
Längd: 169 cm
Vikt: Från 97,6 till 92, 7 kilo.
Viktminskning: 5 kilo
Midjemått: Från 104,5 till 98 cm.
Fettprocent: Från 45,2 till 43,1. Nästan hela Hellas viktminskning bestod av rent fett.
Syreupptagning: Från 2,6 liter syre per minut till 3.
Bor: Finspång
Gör: Personlig assistent
Familj: Maken Niklas

Utgångsläge i februari
– Föregående år hade jag själv fått bort 15 kilo av min övervikt genom att äta mindre portioner, hålla mig ifrån läsk och godis och äta mer grönsaker och frukt. Jag hade också börjat gå på löpband och delta i spinning och var rökfri sedan nyår. Men, men, jag hamnade på ”platån” och kom inte vidare i mina föresatser att gå ned till 80 kilo. Jag behövde kort sagt en kick.

12 veckor senare
– Jag har kommit vidare från ”platån” och fortsätter nu att knapra på min övervikt i en lagom takt.
Bäst med KomiForm är just det att jag kommit i gång igen, vilket var mitt mål. Och detta är bara början!
Tuffast har varit att hantera mitt sötsug. Mathållningen har jag inte haft några större problem med, men sötsuget…Idag kan jag unna mig en liten chipspåse på 30-40 gram eller tio godisbitar någon gång ibland och det är OK.
Det tar jag med mig till framtiden: Mitt ändrade tänk. Om det går åt skogen ibland är det bara att ta nya tag. Jag har allt jag behöver satt på papper och har sparat alla uppmuntrande brev och mejl från Bea. Jag har lärt mig prioritera och pussla ihop kosthållning och rörelse på egen hand. Nu kör jag exempelvis boll och intervallöpning som bas och tycker då det räcker att promenera fyra gånger i veckan.

EvaLena KanebergID: EvaLena Kaneberg
Ålder: 39 år
Längd: 175 cm
Vikt: Från 89,4 till 80,6 kilo.
Viktminskning: 8,8 kilo
Midjemått: Från 104 till 89 cm.
Fettprocent: Från 41,4 till 37,1. Summa 7,5 kilo rent fett är väck.
Syreupptagning: Från 2,3 liter syre per minut till 3,3.
Bor: Enköping
Gör: Jobbar natt som undersköterska på kvinnokliniken vid Västerås lasarett.
Familj: Sambon Mattias. Barnen Sandra 21 och tvillingsönerna Pontus och Rasmus, 12 år.

Utgångsläge i februari

-Jag var överviktig, hade dålig kondition och var trött, lat och bekväm. Jag tog den lätta vägen och gnällde över mina valkar, men gjorde inget åt dem. Jag
brukade jojo-banta ett par veckor och sen vara tillbaka i gamla vanor igen.
Mitt mål var att bli en VBM, en Väl Bevarad Mamma med ork att ha kul med mina barn.

12 veckor senare
-Ja, jag har blivit en Väl Bevarad Mamma. Som är med och spelar innebandy med pojkarna!
Bäst med KomiForm är att jag fick chansen att förändra mitt liv. Jag kunde inte längre smita. Det var inte ens svårt och jag mår så mycket bättre. Med den nya måltidsordningen blir jag mätt på ett annat sätt och jag känner nu också glädjen i att motionera.
Tuffast har varit att hålla motivationen på topp från vecka till vecka. Och att organisera vardagen så jag fått tid till att motionera.
Det tar jag med mig till framtiden: All kunskap och all glädje jag fått. Tack, Bea!

Marita TunemarID: Marita Tunemar
Ålder: 54 år
Längd: 166 cmr
Vikt: Från 83 till 75,7 kilo.
Viktminskning: 7,3 kilo
Midjemått: Från 105 till 94 cm.
Fettprocent: Från 41,6 till 39,4. Marita blev av med fem kilo rent fett.
Syreupptagning: Från 2,1 liter syre per minut till 2,5.
Bor: Öregrund
Gör: Undersköterska i hemtjänsten.
Familj: Dottern Liselotte 31 och sönerna Mikael, 26 och Per, 16. Barnbarnet Alva, 10 månader.

Utgångsläge i februari

– Jag var trött, sliten och stressad. Blodtryck och blodfetter visade dåliga värden och jag hade ont i ett knä. Doktorns utlåtande skrämde mig, för både min mamma och mormor dog ju i hjärt- och kärlsjukdom. Jag visste att jag måste göra något för att få ned värdena och gå ned i vikt.

12 veckor senare
– Jag mår bra nu. Mina värden hamnade inom det tillåtna på bara fyra veckor. Och knät är mycket bättre.
Bäst är att jag lärt mig att jag själv kan påverka min situation genom naturlig mat kombinerad med
rörelse. Har jag inte tagit min promenad smakar inte gröten till frukost! Jag har också insett att lugn och avslappning är lika viktigt som rörelse.
Tuffast…Egentligen ingenting. Jag har ju varit så motiverad. Ibland har det varit lite knepigt att variera maten och att avstå från bröd. Men nu tar jag en skiva ibland och det är helt OK.
Det tar jag med mig till framtiden: Rätt kombination av allt jag lärt mig. Nu har jag en hel knippa nycklar till ett hälsosamt liv. Skulle jag tappa en nyckel är det bara ta till Beas pärm för att uppdatera mig. 

Beas sex steg till bättre form

1 Ät allt i sin naturliga form, men inga mängder. Känn efter vad kroppen behöver och lär den vad hunger och mättnad är.

2 Ät regelbundet: frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål beroende på hur aktiv du är.

3 Bra mat är råris, quinoa, pasta med lång koktid, frukt. Lax, tonfisk, skaldjur, kyckling (inte marinerad), nötkött, vilt, fläsk utan svål, ägg, sojamjölk. Bönor, linser, ärter. Grönsaker. Smör, Bregott, raps-olja, olivolja, avokado, nötter, mandlar. Undvik härdat fett som finns i margariner, bland annat. Kryddor. Vitlök, chili, krossade tomater, kokosmjölk, ingefära, kanel...

4 Det räcker med så mycket potatis, pasta eller ris som motsvarar en knytnäve på tallriken. Öka på salladsmängden i stället.

5 För att få fart på förbränning och flås ska den här mathållningen kombineras med träning i rätt doser: en timmes promenad varje morgon, styrketräning på boll två gånger i veckan och med tiden de nya aktiviteter du trivs bäst med.

6 Om du äter och rör dig som du bör under 80 procent av tiden kan du unna dig att välja lite efter eget huvud de resterande 20 procenten av tiden. Men så länge du går ned i vikt och inte har uppnått viktstabilitet bör du ändå ha så mycket disciplin som möjligt.

Om ett halvår...
...var befinner sig våra vinnare då? Har de lyckats hålla sig kvar i sin nya livsstil? Det ska vi förstås rapportera om. Så håll utkik efter vår uppföljning av Marita, EvaLena och Hella efter sommaren!